te veel willems in havo examen geschiedenis

Het eindexamen is inmiddels achter de rug. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn dit jaar bijna 148.000 klachten binnen gekomen. “Dat is meer dan voorgaande jaren”, vertelt Siebert Weitenberg, beleidsmedewerker bij LAKS. Een aantal cijfers.

5

“Een reden voor het toenemende aantal klachten is de heersende onduidelijkheid over de aangescherpte slagingseisen”, vertelt Weitenberg. Havo- en vwo-scholieren mogen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde nog maar een 5 als eindcijfer mogen halen. Hoeveel klachten en vragen er exact over deze verscherpte eisen binnen zijn gekomen is niet duidelijk, vertelt Weitenberg. “We hebben ook voor de examenperiode de nieuwe regeling moeten uitleggen. Het meest hebben wij het verschil moeten uitleggen tussen eindcijfers en CE-cijfers en hoe deze moeten worden ingezet bij berekeningen.”

59.098

In totaal deden er dit jaar 109.317 leerlingen vmbo-examen, 57.600 leerlingen havo en 40.116 leerlingen vwo. Over het vmbo-examen kwamen in totaal 29.869 klachten binnen, over het havo-examen 59.017 en over het vwo-examen 59.098. Weitenberg: “Het is altijd zo dat vwo’ers en havisten sneller hun weg weten te vinden naar het LAKS dan vmbo’ers. Een andere reden is dat het gros van de examens op vmbo-bb en vmbo-kb vanaf 1 april digitaal wordt afgenomen. Wij ontberen de capaciteit om over zo lange periode een klachtenlijn open te houden.”

20.888

Het vwo-examen Nederlands leverde maar liefst 20.088 klachten op. Het meeste van allemaal. Op de tweede plaats komt het havo-examen Management en Organisatie (MO) met 8.977 klachten. “Een groot deel van de klachten over het examen Nederlandse luidde dat de verhouding tussen de puntentoekenning en de werklast in tijd voor vragen niet evenredig was”, vertelt Weitenberg. “De klachten zijn door het College van Examens (CvE) niet terecht verklaard.” Wel heeft het College de kritiek serieus opgepakt.

26

Bij MO was er bij vraag 26 een verkeerde formule opgenomen. Daarom wordt bij de beoordeling altijd twee punten toegekend. Ook leerlingen die geen antwoord hebben ingevuld, krijgen twee punten. “Nederlands en MO zijn vakken waarover altijd veel geklaagd wordt”, aldus Weitenberg. “Geschiedenis is ook zo’n klaagvak. Het zijn vakken waarvoor veel geschreven moet worden en dat laat nu eenmaal meer ruimte voor interpretatie dan cijfermatige antwoorden.”

1000

Zoals bekend, werd het vwo-examen Frans een dag verschoven omdat het uitgelekt was via internet. Het LAKS werd platgebeld na bekendmaking van dit nieuws. “Het precieze aantal is niet aan te geven. Omdat het zo druk was, hadden we geen tijd om alle binnenkomende klachten te noteren”, legt Weitenberg uit. “Met tien man hebben we een dag lang alle klachten opgevangen.” Daarnaast zijn er ruim duizend digitale klachten binnengekomen. “Toen eenmaal bekend werd dat er meer examens waren gestolen, is het LAKS opnieuw zeer vaak benaderd”, vertelt Weitenberg. “We zijn een week lang – met een dubbele bezetting – niet aan andere zaken toegekomen dan informatieverstrekking.”

100.000

De honderdduizendste klacht werd op 23 mei ingediend door Denice uit Nieuwegein. De energiebesparende maatregelen die haar school genomen heeft, zorgden tijdens het muziekexamen voor overlast. Het licht viel steeds uit, omdat de bewegingssensoren te weinig activiteit waarnamen in de examenzaal. Om dat probleem op te lossen, gingen de surveillanten door de examenzaal lopen.

1

De meest aparte klacht die bij het LAKS is binnengekomen, gaat over het havo-examen geschiedenis. Een iemand klaagde dat het examen te moeilijk was, omdat er in de geschiedenis zoveel Willems en Lodewijken waren. Dit zou verwarrend zijn. Nu kent de geschiedenis inderdaad veel Willems en Lodewijken. Hoe graag het LAKS iedereen ook wil helpen, aan deze klacht kan zij niets doen. Op de site staat dan ook te lezen: “We kunnen natuurlijk niet zomaar in de tijdmachine stappen en tegen de ouders van al die Willems en Lodewijken zeggen dat ze hun kinderen absoluut niet Willem of Lodewijk moeten noemen… Of toch wel?!”

Meer informatie over deze en andere klachten vind je op http://examenklacht.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.