sociaal leenstelsel jaar uitgesteld

De invoering van het sociaal leenstelsel is een jaar uitgesteld. Dat is schrijft Jet Bussemaker, minister van Onderwijs vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. In het oude plan zou het nieuwe stelsel ingaan in het schooljaar 2014-2015, nu wordt dat 2015-2016. Dit is goed nieuws voor alle scholieren die nu eindexamen doen.

Voor scholieren die dit jaar slagen en meteen gaan studeren verandert er weinig. Zij zouden sowieso nog onder de oude regels vallen. Scholieren die dit jaar zakken zijn en pas volgend jaar later kunnen beginnen aan hun studie, zouden wel met de nieuwe regels te maken krijgen. Door het uitstel, ontlopen ze dat nu.

Tussenjaar

Voor scholieren die een tussenjaar willen gaan doen, is het ook goed nieuws. Dit jaar zijn er veel minder scholieren die een tussenjaar gaan doen dan normaal, omdat ze niet met het nieuwe leenstelsel te maken wilden krijgen. Nu dat wordt uitgesteld, kunnen ze alsnog een tussenjaar gaan doen.

Het uitstel geldt alleen voor de bachelorfase van een studie. Het nieuwe stelsel gaat in 2014 al wel in voor studenten die aan een master beginnen. Bussemaker voert het sociaal leenstelsel voor bachelor-studenten een jaar later in, zodat studenten meer tijd hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen.

Studieschuld

Behalve het uitstel van het sociaal leenstelsel, wordt ook de aflossingstermijn verruimd. Ex-studenten krijgen nu twintig in plaats van vijftien jaar de tijd om hun studieschuld af te betalen. Daardoor daalt het maandelijks af te lossen bedrag. Ook komt er de mogelijkheid om een deel van de studieschuld kwijt te schelden als studenten meerjarige masteropleidingen doen in maatschappelijk belangrijke sectoren.

Ook de ov-studentenkaart verdwijnt. Wat voor alternatief daarvoor in de plaats komt, is nog niet bekend. De aanvullende beurs blijft wel bestaan. Deze beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders weinig verdienen.

Wat vind jij van het uitstel van het sociaal leenstelsel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.