opening blekkerbuxusmuseum in raalte

In Raalte wordt op donderdag 13 juni het Blekkerbuxusmuseum geopend om 16.00 uur. Dit tijdelijke museum maakt deel uit van “Blekkerbuxushoek”. Dit is een kunstproject dat de komende maanden gerealiseerd wordt in de wijk Blekkerhoek door ontwerpbureau Overtreders W.

Hester van Dijk van Overtreders W: “Tijdens een eerste bezoek aan Raalte, begin maart, ontdekten we dat de bewoners van Blekkerhoek een gemeenschappelijke hobby hebben. Deze hobby is het uitgangspunt van het kunstwerk dat we willen realiseren in Blekkerhoek.

Alle voortuinen in Blekkerhoek zien er keurig uit. Blekkerhoekers, denken wij, houden erg van tuinieren. Vooral één plant is populair: de buxus. Dat is ook niet zo gek, buxus is een bijzondere plant. Hij blijft ook in de winter groen, is geschikt voor het Nederlandse klimaat en je kan er mooie vormen in snoeien.

Toen we ons gingen verdiepen in buxus, kwamen we prachtige voorbeelden tegen van buxustuinen over de hele wereld. Die voorbeelden inspireerden ons tot het ontwerpen van een buxuskunstwerk voor Blekkerhoek. We gaan een ontmoetingsplek maken die bestaat uit een zo mooi mogelijk buxusplantsoen, met daarin speciaal ontworpen straatmeubilair zoals bankjes, picknicktafels en een uitkijkpost.

Voordat het kunstwerk opgeleverd wordt, zijn we in Blekkerhoek aanwezig met een buxusmuseum. Bezoekers krijgen in dit museum informatie over buxus, snoeien, tuinieren en tuinontwerp.”

Het huis aan de Monumentenstraat 25 is door Salland Wonen tijdelijk beschikbaar gesteld als atelierwoning. Overtreders W. zal hier in juni, augustus en september op donderdag, vrijdag en zaterdag aanwezig zijn en werken aan de permanente Buxusontmoetingsplek. De woning wordt door hen ingericht als Buxusmuseum. Je kunt hier informatie krijgen over tuinieren met buxus, en over de geschiedenis van buxus in de tuin. Ook is er een stekjesruilbank, en wordt er een aantal lezingen, workshops en excursies gehouden. Langskomen voor een kop koffie en een praatje om kennis te maken met de ontwerpers kan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.