onze man telt nog steeds drie nederlandse ploegen

Jaren geleden deden er landenteams mee aan de Tour de France. Dat is al lang niet meer zo. Wel heeft iedere ploeg zijn eigen thuishonk. Nederland telde tot gisteren drie teams: Vancansoleil-DCM, Argos Shimano en Blanco. Gisteren werd echter bekend dat Belkin de nieuwe sponsor wordt van Blanco. ‘Belkin Procycling Team’ heet de ploeg officieel. Belkin is een Amerikaanse fabrikant van consumentenelektronica. We vroegen Onze Man naar zijn mening: is Nederland daarmee in één klap een team kwijt. ,,Nee hoor’’, is Onze Man van de CRT overtuigd van zijn zaak, ,,het blijft er gewoon eentje van ons.’’ Hij probeert het uit te leggen. ‘

’Je weet toch dat er de laatste maanden zoveel ophef is geweest over alle brievenbusfirma’s die Nederland rijk is? Grote multinationals hebben een postadres in Nederland, om van het gunstige belastingklimaat in ons land te profiteren. Dat doet ook opgeld voor Belkin.’’ We vragen Onze Man waar hij die wijsheid vandaan heeft. ‘’Ik heb nog geen tijd gehad om het helemaal na te checken, maar ik baseer het op de woorden van vicepresident Reinier Jens. ,,Tijdens de ploegenpresentatie zei hij dat het hoofdkantoor van Belkin in Schiphol-Rijk zit, vandaar mijn overtuiging.’’

Intussen hebben zo ongeveer alle teams hun opstelling bekend gemaakt. Tourspel-deelnemers kunnen vanaf nu dus echt aan de slag om hun ploeg samen te stellen, al blijft het verstandig vrijdag nog een laatste check te maken: een valpartij tijdens de training kan zomaar roet in het eten gooien. Het ziet er naar uit dat Nederland gaat deelnemen met zeventien renners, waarvan er zestien rijden voor de drie Nederlandse teams.

Niki Terpstra is tot nu toe de enige uitzondering, wellicht dat Garmin nog één van zijn vier Nederlanders opstelt. De binding tussen team en land is groot in het voormalige Oostblok. Astana heeft sterke banden met de regering en het bedrijfsleven van Kazachstan, voor Katusja geldt iets soortgelijks met Rusland. Beide teams brengen echter een internationaal gezelschap aan renners naar de Tour. Drie van de thuisploegen zijn eenkenniger. AG2R, Sojasun en Francaise des Jeux herbergen louter Fransozen in de Tour.

Heel chauvinistisch is ieder jaar ook Euskatel, dat louter uit Basken bestaat. Dit jaar lijkt Romain Sicard de uitzondering op de regel: hij is Fransman. Onze Man: ,,ook hier ben ik op onderzoek uitgegaan, en ook hier kwam ik een verrassing tegen. Volgens de regels van de sponsor mogen alleen renners uit de regio’s Baskenland en Navarra voor Euskatel rijden. Sicard is in het uiterste Zuidwesten van Frankrijk geboren, in Hasparren. Dat is Frans-Baskenland, en daarom valt hij onder die regel.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.