onze man soigneren

Nu de Tour de France er staat aan te komen, roert ‘Onze Man van de CRT’ zich weer dagelijks op de site van Salland Centraal. De rubriek wordt verzorgd door tourfietsers en wedstrijdrijders van CRT Raalte: ervaringsdeskundigen die hun passie en kennis graag met de lezer van Salland Centraal delen. Heb je je nog niet ingeschreven voor het tourspel? Waar wacht je nog op? Klik hier!

De Tour komt er aan. Dat betekent dat de media weer vol staan met prachtige anekdotes van weleer, inclusief taalgebruik en woorden waar menig Nederlands oor van klappert. Zo ook soigneren. Een Vlaams (?) woord dat van oorsprong iets betekent als: “goed zorgen voor je lichaam”, maar door de wielerij geclaimed om uit te leggen dat jij, samen met je fiets, als een perfect geoliede machine aan de start behoort te verschijnen.

Lichamelijk is het duidelijk waarom soigneren nodig is: goed eten, hard trainen, genoeg slapen, etc. zorgt er simpelweg voor dat je harder fietst. Goed gesoigneerd aan de start komen is zelfs van levensbelang in de Tour de France.

Maar wat betekent het voor je fiets? Was Rasmussen aan het soigneren toen hij alle stickers van zijn frame afkrabde om een paar gram te sparen? Is dat waarom Eddy Merckx zijn hele leven lang zijn zadel bleef afstellen? Waarom wielrenners 2 lagen stuurlint wikkelen wanneer er kasseien bedwongen moeten worden?

Goed zorgen voor je lichaam en fiets dus, maar niet alleen in de functionele zin van het woord. De wielrennerij wordt niet voor niets als meest ijdele sport van de wereld gezien. Menig amateur heeft zijn vrouw verteld dat het nodig is om de benen te scheren onder het mom van goed gesoigneerd aan de “start” staan.

Om vervolgens door iemand met een zadeltasje en een zonneklep op zijn helm naar huis gefietst te worden.

,,Het zal iets psychologisch zijn, maar let eens op’’ vertelt Onze Man ,,als het peloton de komende weken langs de winkelruiten van Frankrijk suist, hoeveel koppen dan even draaien om te kijken of de spieren goed glimmen en of de sokjes wel hoog genoeg zijn opgetrokken.’’ Want, ben je niet goed gesoigneerd, dan kun je het wel vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.