onze man corsicaans voorafje

Nu de Tour de France er staat aan te komen, roert ‘Onze Man van de CRT’ zich weer dagelijks op de site van Salland Centraal. De rubriek wordt verzorgd door tourfietsers en wedstrijdrijders van CRT Raalte: ervaringsdeskundigen die hun passie en kennis graag met de lezer van Salland Centraal delen. Heb je je nog niet ingeschreven voor het tourspel? Waar wacht je nog op? Klik hier!

Beste lezer, dat u het weet: Onze Man is een echte fan van Corsica. Dat deze 100e Tour de France zaterdag gaat starten op het “Ile de la Beauté” doet Onze Man dan ook goed! Voor een echte fietser is Corsica een walhalla, de wat meer bedaagde fietser zal een rondje Corsica zwaar in de benen zakken: het gaat constant op en af.

Mooi terrein voor de Tour, zult u zeggen. Nou, dat valt Onze Man tegen: de routeplanners van de Tour hebben de mooiste cols links en rechts laten liggen. De klimmers en klassementsrenners worden nog “in het hok” gehouden, eerst moeten kennelijk de sprinters en de mindere goden een kans krijgen.

Even iets meer over Corsica: de hoogste berg (Monte Cinto) meet 2706 m., de hoogste pas (Col de Verghio) ligt op 1477 m. In de Tour worden de mooiste cols (Verghio, Bavella en L’Ospedale) niet gereden, de Col de Vizzavona (1163 m.) van de tweede dag is een brede verkeersweg , niet echt een scherprechter…

Op Corsica – 180 km. lang, 80 km. breed – worden drie etappes verreden. Dat zal nog een flinke onderneming zijn; het eiland (ca. 260.000 inwoners) kan zo’n spectakel eigenlijk niet aan. De wegen zijn vaak bochtig en slecht, de loslopende half wilde varkens kunnen voor problemen zorgen (de hele veestapel loopt er los rond…), de FLNC (Front de Liberation Nationale de la Corse) mag graag door een verkeersbord schieten, als het geen ernstiger vormen aanneemt. Zie hierbij de afbeelding van de morenkop met band van de vrijheid: de vlag van Corsica.

Onze Man voorziet de nodige valpartijen, vooral in de eerste en de derde etappe. Wie een bocht uitvliegt, heeft grote kans in de maquis te belanden: het vaak prachtig bloeiende struikgewas, waarmee half Corsica is bedekt.

En de Corsicaan, wat vindt die van de Tour? Ik denk toch dat hij/zij trots is dat La Corse de Tour mag ontvangen; het spektakel zal vooral ook de toeristen (ca. 2,3 miljoen per jaar) aanspreken. Op 2 juli, als het circus weer is vertrokken kan de Corsicaan weer rustig z’n kastanje-likeurtje drinken en z’n rijke traditionele leventje weer oppakken.

Maar eerst die drie etappes nog, Onze Man zie er reikhalzend naar uit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.