negen varkenshoudsters openen varkenshouderij

Dat deden ze door voor de gelegenheid een groot lint door te knippen, elke vrouw gehuld in roze overall met bloemenlaarzen. Daarmee willen ze laten zien dat vrouwen prima hun mannetje staan in de varkenshouderij.

Nieske Neimeijer nam samen met haar man Jeroen het varkensbedrijf van haar schoonvader over. De 29 jarige Nieske Neimeijer zag er kansen, om na haar HAS-opleiding, het bedrijf van haar schoonouders een nieuwe toekomst te geven.

Het bedrijf moest net als dat van andere varkenshouders in Nederland op de schop om duurzamer en diervriendelijker te worden maar had geen mogelijkheden om uit te breiden. Daarom transformeerde Nieske het bedrijf naar een biologische varkenshouderij.

De varkens op het bedrijf van Nieske Neimeijer bleven, maar verder heeft de varkenshoudster veel veranderd. Varkens in biologische varkensbedrijven hebben meer leefruimte en de mogelijkheid om vanuit hun stal zelf naar buiten te lopen om daar te kunnen scharrelen. Ze eten duurder biologisch varkensvoer en mogen hooguit ééns in hun leven worden behandeld met geneesmiddelen.

Een heleboel extra’s waarvoor biologische varkenshouders behoorlijk wat extra kosten moeten maken. Daar staat tegenover dat biologisch varkensvlees beter betaald wordt dan gangbaar varkensvlees. Nu kan ze met 80 zeugen en 600 vleesvarkens een gezonde toekomst tegemoet. Hoewel ze zelf ook achter de gangbare varkenshouderij staat, geeft de biologische varkenshouderij Nieske een goed gevoel. Er is meer aandacht voor dierwelzijn en er is voldoende vraag naar biologisch varkensvlees om verzekerd te zijn van voldoende afzet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.