natuuruitje voor jonge mantelzorgers

De jonge mantelzorgers, bekend bij de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, zijn zaterdag op voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg naar Infocentrum IJssel Den Nul geweest. Dit natuuruitje werd georganiseerd door de BAM Woningbouw Deventer vanuit de Meet&Match Olst-Wijhe.

Tijdens de Meet&Match wisselen bedrijven en non profit organisaties ‘diensten’ uit met gesloten beurs. Er waren jonge mantelzorgers aanwezig uit de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden, Olst-Wijhe en Raalte.

De kinderen hebben schilderijtjes gemaakt van spulletjes die ze in de natuur gevonden hadden, hebben op klossen en stelten gelopen en buitenspelletjes gedaan. Zij ontmoetten andere jonge mantelzorgers en konden ervaringen uitwisselen en ontdekken dat zij ‘niet de enige zijn’. Maar bovenal ging het deze ochtend om even weg van de zorgen te zijn.

Staatsbosbeheer heeft omdat ze vonden dat de kinderen iets extra’s verdienden weggevertjes meegegeven. De kinderen gingen naar huis met handen vol. Ze kregen allemaal een zadeldekje, mineralensteentjes, natuurschilderijkaartjes, kleurplaten en een houten medaille.

Uit diverse jeugdmonitoren blijkt dat een kwart van alle jeugdigen opgroeien met ziekte en zorg in de thuissituatie. We noemen hen ook wel ‘jonge mantelzorgers’. Ze zijn niet alleen jonge mantelzorger door de zorgtaken die zij op zich nemen, maar ook door de zorgen die deze situatie voor veel kinderen met zich meebrengt. Ze maken zich ongerust over de situatie en komen vaak ook zelf zorg tekort. Het gaat om een verborgen groep; deze kinderen trekken niet zelf aan de bel. Ze lopen het risico overbelast te raken en daardoor de kans om zelf gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Ben jij een jonge mantelzorger en wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met Helma Boorsma, consulent voor jonge mantelzorgers. Dit kan door te bellen met 0548-638830 of te mailen naar hboorsma@vrijwilligethuiszorg.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.