les over gevaren landbouwvoertuigen

Een flinke tractor of een grote kiepwagen. In het dorpse leven kom je regelmatig een fors landbouwvoertuig tegen. Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig. In Wijhe krijgt de jeugd van de KBS St. Jozef daarom op 14 juni een speciale bijscholing.

Emiel Burgers is projectleider van het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). “Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zij zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’”, vertelt de landbouwdocent van AOC-Oost. “De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij voor het eerst grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen vrijdag hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen.”

De parkeerplaats bij De Bongerd (naast de basisschool) staat vrijdagochtend in het teken van dit project. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel ondersteunt het project. Loonbedrijf Jansen komt met grote trekkers, ploegen, combines en schudders . “Wij vinden het belangrijk dat kinderen ervaren dat er rond de voertuigen veel dode-hoeken zitten en hoe ze moeten reageren als ze ons tegen komen”, vertelt Jos Jansen van het Loonbedrijf.

Tijdens het project ervaren de leerlingen uit groepen 7 en 8 van de basisschool St. Jozef de gevaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren onder begeleiding loonwerk-studenten, en de loonwerkers. Op het plein krijgen ze uitleg en worden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van hun fietsgedrag. Ten slotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben.

Burgers: “We wijzen aan de hand van foto’s op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.