ik was sowieso niet geslaagd

Op de middelbare scholen zijn de eindexamens inmiddels afgelopen. Volgende week wordt de uitslag bekend gemaakt. Sanne Jonkman (17) uit Lemelerveld zakte vorig jaar voor haar examen. “Het was niet echt een verrassing.” Dit jaar heeft ze opnieuw examen gedaan. “Ik sta er nu wel goed voor.”

Sanne doet de gemengde leerweg van het vmbo op het Carmel College Salland in Raalte. Zij doet intersectoraal. Dat is een redelijk nieuwe richting, waarbij leerlingen zich breed oriënteren in plaats van een richting (sector) te kiezen. Daarnaast leren leerlingen vaardigheden die voor elk beroep nodig zijn. Sanne: “Ik moest stages lopen. Ook moest ik op de computer een Excel maken en een PowerPoint. Dit jaar moest ik mezelf presenteren voor de camera. Ik moest iets vertellen over de overgang van de basisschool naar de middelbare school.”

Gym

Sanne doet examen in de vakken Nederlands, Engels, Duits, wiskunde en biologie. “Ik kijk dit jaar wel goed tegen de examens aan”, vertelt ze. “Ik sta er nu goed voor, goed genoeg om te slagen in ieder geval. Alleen voor biologie sta ik onvoldoende, een 5,4. Wiskunde ben ik ook niet zo goed in, daar heb ik een 5,9 voor.” Sannes lievelingsvak is gym. Na het vmbo wil ze daarom naar de opleiding Sport en Bewegen op het Landstede in Zwolle.

Voor Sanne kwam het vorig jaar niet als verrassing dat ze zakte. “Ik stond al drie onvoldoendes of zo en toen moest ik de centraal examens nog maken. Ik heb er toen niet veel voor gedaan.” Omdat ze overal onvoldoende voor stond, kon Sanne het ook niet meer met de herkansingen ophalen. “Mijn moeder was ziek. Dat was al aan het begin van het schooljaar. Ik had daar moeite mee, daarom presteerde ik op school niet zo goed.”

Stress

Sanne heeft geen last van examenstress. “Ook vorig jaar niet. Omdat ik het nu opnieuw moet doen, weet ik hoe het gaat. Dat maakt het wel gemakkelijker. Ik had vorig jaar moeite met Nederlands. Ik ben nu al in het begin van het jaar begonnen door teksten te oefenen.” Ook voor de andere examens heeft ze veel oefenexamens gemaakt. “Alleen biologie is veel leren.” Sanne heeft inmiddels al een aantal examens achter de rug. “Die zijn wel goed gegaan. Alleen wiskunde weet ik niet zo goed. Ik hoop wel dat ik slaag.”

Vanaf het schooljaar 2011-2012 zijn de exameneisen voor vmbo-leerlingen verscherpt. Leerlingen moeten gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken waar ze centraal examen in doen. Sanne: “Ik vind het wel moeilijker geworden. Twee die vorig jaar gezakt zijn, stonden er heel goed voor maar hebben het centraal examen niet zo goed gedaan. Met de examennorm van twee jaar geleden waren die anders wel geslaagd.” Voor Sanne had het niets uitgemaakt. “Ik had allemaal onvoldoendes, dus ik was sowieso niet geslaagd.”

Meer lezen

Op staging2.sallandcentraal.nl kun je ook een interview lezen met Lisette Horst. Op staging2.deventercentraal.nl staan interviews met Sophie Jansen, Tim Slot en Robin Straatman. Op staging2.vechtdalcentraal.nl kun je een interview lezen met David Landhuis en Frank Eerste Tegelaar. Al deze jongeren doen dit jaar examen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.