ik dacht dat ik wiskunde verprutst had

Ondanks alle trammelant rondom de gestolen examens zijn inmiddels de uitslagen van het eindexamen bekend. Lisette Horst (16) uit Heino is een van de gelukkigen: zij slaagde voor haar havo-examen. “Ik dacht: als ik zak, is dat op wiskunde.”

“Ja, ik ben geslaagd”, vertelt Lisette. Ze had dat op zich wel verwacht, al twijfelde ze toch vanwege haar wiskunde-examen. “Ik dacht dat ik het verprutst had, maar het viel mee. Ik had een 6.” Op internet kun je tegenwoordig je antwoorden nakijken. Lisette: “Bij sommige heb ik wel gekeken. Bij wiskunde heb ik dat expres niet gedaan, omdat ik er een slecht gevoel over had.”

Frans

Lisette heeft voor het profiel Cultuur en Maatschappij gekozen. Ze zit op het Carmel College Salland in Raalte en heeft examen gedaan in de vakken Nederlands, Engels, Duits, Frans, wiskunde A, aardrijkskunde en geschiedenis.

De havo-leerlinge is tevreden over haar cijfers. “Het is wel wat ik verwacht had. Teksten vind ik heel moeilijk, dus ik had voor de talen wel tussen de 5 en de 6 verwacht. Engels viel mee, daar had ik een 6,8 voor. Voor Frans had ik een 5. Dat had ik wel zien aankomen, omdat ik voor Frans niet het niveau heb dat ik zou moeten hebben.” Teksten tellen zwaar mee met het eindexamen, vertelt Lisette. Terwijl zij juist goed is in woordjes en zinnen leren.

Oh shit

Lisette heeft het nieuws over de gestolen examens op de voet gevolgd. Toch is ze geen moment zenuwachtig geweest. “Op een gegeven moment hoorde ik dat de kans dat heel het land een examen over zou moeten doen heel nihil is. Daarom heb ik me er verder niet meer druk over gemaakt.” Ook niet toen ze hoorde dat juist alle examens uit haar pakket gestolen waren. “Ik heb geen moment gedacht: oh shit, ik moet examens overmaken.”

“Ik ben niet zo’n stresskip”, vertelt Lisette. “Er waren bij het examen mensen die heel erg gestrest waren. Daar heb ik geen last van gehad. Ik ben wel rustig.” De examens zijn Lisette meegevallen. “Ik vond het niet extreem moeilijk, maar ik denk dat als je verwacht dat het heel moeilijk is, het dan juist wel meevalt.”

Feest

Nu Lisette geslaagd is, is het tijd voor feest. “Ik ga samen met een vriendin die ook geslaagd is een feest geven voor mijn andere vriendinnen.” Naar het galafeest dat Carmel College Salland in de Leeren Lampe houdt, gaat ze niet heen. “Ik houd er niet zo van, maar ik kan me voorstellen dat anderen het wel leuk vinden.”

De redactie van Salland Centraal sprak voor het begin van het eindexamen ook met Lisette. Toen wist ze nog niet wat ze na de havo wilde gaan doen: studeren of naar het vwo. Inmiddels heeft ze besloten om naar het vwo te gaan. “Ik weet nog niet wat ik wil. Zo heb ik iets meer tijd om daarover na te denken. Ook kan ik na het vwo een universitaire opleiding gaan doen.”

Muziek

Op het vwo gaat Lisette ook Cultuur en Maatschappij doen. “Het kan zijn dat ik er een extra vak bij moet doen, maar dat weet ik nog niet. Dat moet ik nog uitzoeken. Als ik een extra vak moet kiezen, neem ik muziek.”

Lisette gaat deze zomer met haar ouders naar Frankrijk. “Dat is niet speciaal omdat ik geslaagd ben”, voegt ze er aan toe. “En ik ga nog met scouting op kamp naar Amsterdam. Dat zie ik ook als een soort vakantie.” Verder hoopt Lisette deze zomer nog vakantiewerk te kunnen gaan doen. “Ik heb nog niets gevonden, daarom doe ik wat klusjes in huis.”

Meer lezen

Zoals gezegd sprak de redactie van Salland Centraal Lisette ook voor het begin van het eindexamen. Het artikel ’Ik heb redelijk mazzel met vier talen’ kun je op de website terug lezen.

Op staging2.sallandcentraal.nl kun je ook het verhaal lezen van Sanne Jonkman. Op staging2.deventercentraal kun je de verhalen van Ireen Dubbe, moeder van Bob, Sophie Jansen, Tim Slot en Robin Straatman lezen. Op staging2.vechtdalcentraal.nl staan de verhalen van Frank Eerst Tegelaar en David Landhuis. Ook zij kregen vorige week de uitslag van hun eindexamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.