het licht ging niet aan tijdens een examen

Sancla Hartong: “Als de eindexamenuitslag binnen is, worden de leerlingen die gezakt zijn gebeld door de mentor.” “Aan het einde van de middag worden de gezakte kandidaten uitgenodigd”, vult Ingrid Hegeman aan. “De mentor vangt ze op, want veel leerlingen zijn erg verdrietig. De leerlingen hebben dan ook een gesprekje of er een herkansing mogelijk is. Het is meestal wel een mooie bijeenkomst. Het is een kleine club en het zijn allemaal een beetje de gelijkgestemde zielen. Een uurtje later komen alle geslaagde kandidaten. Dat is een leuke happening.”

Knoeien

Dit jaar doen er op het Carmel College 107 leerlingen vwo-, 157 havo- en 325 vmbo-examen. De slagingspercentages zijn in Raalte altijd vrij hoog, vertelt Hartong. Hegeman beaamt dat. “We zitten op landelijk niveau of hoger.” Hartong: “De resultaten zijn verschillend per leerweg en afdeling dus ik kan niet zomaar een getal noemen.”

Bij het eindexamen komt heel wat kijken qua organisatie. Hegeman: “We maken elk jaar een PTA, een Programma van Toetsing en Afsluiting met een examenreglement. Als een ouder dan zorgen, vragen of kritiek heeft, slaan we het examenreglement er op na.” Hegeman legt uit dat een deel van het examenreglement landelijk wordt vastgesteld en dat een deel door de school wordt vastgesteld. “Al die regels worden ook gecheckt, zodat je niet zomaar kunt knoeien of je eigen gang kunt gaan als school.” Een van de eigen regels op het Carmel College is dat leerlingen zelf geen drinken mee mogen nemen naar het examenlokaal. Hartong: “Wij vinden dat toch wel fraudegevoelig.” De examenkandidaten krijgen daarom flesjes water van de school.

Serieus

de sectoren op het Carmel College hebben een secretaris van het eindexamen. Hegeman: “De secretarissen stellen het eindexamenreglement op en de directie en de medezeggenschapsraad stemmen in. Daarnaast heb je ook nog allemaal protocollen.” Op het Carmel College starten ze vroeg met de voorbereidingen. “In juni hebben we de PTA klaar liggen voor volgend schooljaar”, vertelt Hegeman. “We proberen dan ook het examenreglement klaar te hebben.” Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen het PTA-boekje en de examenreglementen uitgereikt en worden die met de mentor besproken. Hartong: “Het gaat ook naar de ouders en het komt op de site van de school te staan.”

Spieken tijdens het examen komt volgens beiden niet veel voor. Hartong: “Leerlingen zijn heel erg serieus met de examens bezig, die houden zich over het algemeen wel aan de regels.” Hegeman: “Ik heb wel bij een schoolexamen een aantal onregelmatigheden, zo heet dat officieel, meegemaakt. Dan heeft iemand bijvoorbeeld gespiekt. Dan moet diegene bij mij komen en wordt hij gehoord. De laatste keer is drie jaar geleden. Als het klopt, moet ik een 1 geven. Soms is het werk niet ingeleverd of is het zoek. Dan moet ik een onderzoek verrichten.”

Onzichtbaar

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn dit jaar veel klachten binnengekomen vanuit Raalte. Op het Carmel College merken ze daar weinig van. Hartong: “De enige klacht is dat het koud is in de sporthal.” Hegeman: “Leerlingen hebben de instructie gekregen om een trui mee te nemen.” Verder is alles volgens Hegeman goed geregeld. “Het ondersteunend personeel heeft het perfect voor elkaar qua organisatie, dat mag wel benadrukt worden. Wij zijn van het beleid en de inhoud, zij regelen de rest: de zeilen, de stoeltjes, water, papier. Echt top. De medewerkers van de administratie, Carla en Rita, en de conciërges zijn onmisbaar. Zij doen veel onzichtbaar werk.” Hartong: “Ook de mensen van de ICT zijn belangrijk. Wij hebben op twee niveaus digitale examens. Als daar iets mis gaat, is Leiden in last.”

Ondanks de goede voorbereiding kunnen er toch problemen ontstaan. Dit jaar ging bij een van de examens het licht niet aan. Hegeman: “Dan stel je de kinderen gerust en beginnen we iets later.” Vorig jaar bleken er bij een vak te weinig toetsen te zijn. “Dan gaat er een operatie lopen”, vertelt Hegeman. “De kinderen mochten niet beginnen. Intussen bel je de onderwijsinspectie. In tien minuten hadden we de toetsen gevonden. We hebben de klok tien minuten teruggedraaid, zodat het examen alsnog volgens de oude tijd startte. Je leeft dan even in een eigen wereldje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.