herexamenkandidaat ik ben geslaagd

Ondanks alle trammelant rondom de gestolen examens zijn inmiddels de uitslagen van het eindexamen bekend. Sanne Jonkman (17) uit Lemelerveld is een van de gelukkigen: zij slaagde voor haar vmbo-examen. “Ik ben er blij mee, natuurlijk.”

“Mijn cijfers zijn niet heel goed, maar dat maakt me niet uit. Ik ben geslaagd”, vertelt Sanne. Voor haar is dat het belangrijkste. Vorig jaar haalde Sanne het niet. In een eerder interview met Salland Centraal vertelde ze dat ze dat wel had verwacht, omdat ze er toen weinig aan gedaan had. “Mijn moeder was ziek. Daar had ik het moeilijk mee, daarom presteerde ik op school niet zo goed.”

Oriënteren

Sanne heeft de gemengde leerweg van het vmbo op het Carmel College Salland in Raalte gedaan. Zij deed intersectoraal, een redelijk nieuwe richting waarbij leerlingen zich breed oriënteren in plaats van een richting (sector) te kiezen. Sanne heeft examen gedaan in de vakken Nederlands, Engels, Duits, wiskunde en biologie. “Ik had een 6,3 voor Engels. Ik had veel lager verwacht.”

Afgelopen donderdag hoorde Sanne dat ze geslaagd was. Die middag heeft ze haar cijferlijst opgehaald op school en daarna heeft ze het goede nieuws gevierd. “Er was familie, mijn vriendinnen waren er en mijn volleybalteam.”

Niet veel

Het nieuws over de gestolen examens heeft bij Sanne niet voor extra stress gezorgd. “Ik heb het nieuws wel gevolgd, maar ik heb geen economie, dus ik heb er geen last van gehad.” Op veel scholen kregen vmbo-leerlingen op woensdag te horen of ze geslaagd waren. Vanwege de fraude moesten een groep tot donderdag wachten. Omdat het Carmel College Salland al op voorhand had besloten de vmbo-leerlingen pas op donderdag de uitslag zou geven, veranderde er weinig voor Sanne.

Het Carmel College Salland heeft altijd een groot galafeest in de Leeren Lampe voor de examenleerlingen. Vorig jaar was Sanne er ook. “Ik vond het niet heel bijzonder.” Ondanks dat gaat ze dit jaar wel weer heen. Vaak komen de leerlingen met allerlei aparte auto’s en vreemde vervoersmiddelen, wat het nodige publiek trekt. Sanne: “We hebben nog geen vervoer, maar dat komt nog wel.”

Renesse

Nu Sanne geslaagd is, gaat ze naar de opleiding Sport en Bewegen op het Landstede in Zwolle. “Gym is mijn lievelingsvak.” Tot die tijd gaat ze werken en genieten van haar vakantie. “Ik werk op de camping Het Tolhuis in Dalfsen en ik ga naar Renesse met vriendinnen.”

Zoals gezegd sprak de redactie van Salland Centraal Sanne ook tijdens het eindexamen. Het artikel ’Ik was sowieso niet geslaagd’ kun je op de website terug lezen.

Meer lezen

Op staging2.sallandcentraal.nl kun je ook het verhaal lezen van Lisette Horst. Op staging2.deventercentraal kun je de verhalen van Ireen Dubbe, moeder van Bob, Sophie Jansen, Tim Slot en Robin Straatman lezen. Op staging2.vechtdalcentraal.nl staan de verhalen van Frank Eerst Tegelaar en David Landhuis. Ook zij kregen vorige week de uitslag van hun eindexamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.