gezond en natuurlijk buitensport

Crisis! Hebben we het nog wel eens ergens anders over? Je zou er helemaal depri van worden door alle negatieve berichten. Terwijl die crisis ons toch ook nog wel wat goeds brengt. Zo werd onlangs bekend dat buitensporten of bewegen in de natuur, volgens wetenschappelijk onderzoek, pure gezondheidswinst betekend. Natuurlijk wisten we dit al lang. Hoewel reuze gezellig, hoeven we dus niet altijd dure abonnementen te nemen op de plaatselijke sportschool. Lekker simpelweg en “pure basic” de natuur in rennen. Op die manier ben je op een frisse manier je gezondheid aan het verbeteren. Er ontstaat een driedubbele winst.

De eerste winst zit hem in het fysieke. Zonlicht en daglicht stimuleren de aanmaak van vitamine D. Op deze wijze word je beschermd tegen botontkalking en kanker. Daglicht heeft een effect op je biologische klok en helpt bij een gezonde hormoonhuishouding en een goed voedings- en slaappatroon. De extra zuurstof die bomen en planten aanmaken helpen longklachten voorkomen of verminderen. De oogspieren hebben, door meer afwisseling in afstanden, meer te doen waardoor ze beter getraind worden.

De tweede winst zit hem in het mentale. Zonlicht en daglicht verkleinen de kans op depressie. Ook dit gebeurt oa. via de aanmaak van vitamine D en de positieve rol van beweging op de stresshormonen. Het buiten zijn in de natuur vermindert je stress en mentale vermoeidheid merkbaar. Je humeur en je zelfvertrouwen gaan flink omhoog.

De derde winst is een bonuswinst. Misschien ben je bang dat je het sporten of bewegen te zwaar gaat vinden. Het groen van de natuur daagt je vanzelf uit tot meer bewegen en maakt dat je alles minder zwaar ervaart, waardoor je het langer volhoudt. Ook kan je gezellig een buurvrouw of vriendin meenemen, hetgeen je ook nog een sociale versterking oplevert. In mijn voedingsprogramma’s is altijd aandacht voor beweging.

Liefst zo’n twintig minuten actieve beweging per dag.

Een aantal familieleden sport inmiddels op de prachtige stem van de Vlaamse Evi. Een aantal weken geleden ging ik eens mee voor een “run”. Op het bandje sprak Evi dat ze fier op me was. Mijn schoenen voelden aan als veertjes. De crisis kan toch ook best goede dingen brengen. Lekker sporten in de buitenlucht. Veel succes.

info@matera.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.