gae echt gras statribune en tunnel uitvak

Go Ahead Eagles speelt ook volgend seizoen op een echte grasmat. Dat heeft voorzitter Edwin Lugt woensdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het stadion. Om ervoor te zorgen dat er altijd gespeeld kan worden, legt Go Ahead Eagles veldverwarming aan.

Verder wordt de stadioncapaciteit uitgebreid naar boven de 8.000, wordt de statribune aan de Brinkgreverweg uitgebreid en wordt het uitvak verplaatst naar de overkant. De toegangspoort voor uitsupporters blijft op dezelfde plek. De uitsupporters komen in het vak via een speciale tunnel die achter de IJsseltribune komt.

Veld

Een van de eisen die de KNVB stelt, is dat het veld altijd bespeelbaar is. Hiervoor is het nodig om kunstgras aan te leggen of de bestaande grasmat te verwarmen. De supportersvereniging begon vorige week al een actie om de grasmat te behouden: de ‘Actie Middenstip’. Aanstaand voorzitter Edwin Lugt “Die betrokkenheid is prachtig en daar kunnen we natuurlijk niet zomaar aan voorbij gaan. Wij willen het karakter van Go Ahead Eagles overeind houden, ondanks de hogere kosten die veldverwarming met zich meebrengt.”

Lugt: “Wij hebben samen met supporters en de gemeente besloten om te blijven voetballen op echt gras. De ‘Actie middenstip’ is een geweldig initiatief van de supporters, dat wij als bestuur van Go Ahead Eagles van harte steunen. Nu is het zaak om de veldverwarming zo snel mogelijk te installeren. Net als de extra plekken in het stadion.”

Ludwig Boosveld, misschien nog wel beter bekend als @middenstipje, reageerde na afloop van de persconferentie blij op het nieuws. “Maar we zijn er nog niet. Inmiddels is er bijna 1.000 m2 verkocht. Dat betekent dat we bijna op de helft zijn. Mijn doel is om 2.000 m2 te verkopen. Maar tot nu toe hebben we 20.000 euro. Want op de middenstip is 400 euro geboden en de supportersvereniging verdubbelt het bedrag.

Capaciteit

Het verplaatsen van het uitvak gebeurt mede op verzoek van de politie. Het huidige uitvak bevindt zich naast de B-side, waar de fanatieke supporters van de thuisclub staan. Omdat de eredivisie meer risicowedstrijden met zich meebrengt, acht de politie de verplaatsing wenselijk. Hans de Vroome namens de club: “Wij zijn nooit gelukkig geweest met de huidige situatie en zijn blij dat het uitvak terugkeert naar de oorspronkelijke plaats.”

In het stadion zullen enkele aanpassingen plaatsvinden om de capaciteit uit te breiden. Hiermee krijgt Go Ahead Eagles de grootste statribune van Nederland en krijgt het stadion in totaal een capaciteit van ruim 8.000 plaatsen.

“We willen wel goede afspraken met onze supporters, want de KNVB heeft ons ook verteld dat wanneer het één keer mis gaat, het direct afgelopen is met de statribune.”

Gemeente

Go Ahead Eagles draagt de kosten zelf, maar krijgt wel hulp van de gemeente Deventer. De tijdelijke tribunes betaalt de club direct, uit eigen middelen. Voor de veldverwarming en het verplaatsen van het uitvak stelt het college aan de raad voor om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000 euro. “Als eigenaar van de betreffende voorzieningen brengt de gemeente een huur in rekening die is gebaseerd op de levensduur van de installaties en een marktconforme rente van 5 procent. De club krijgt daarbij de mogelijkheid om uiteindelijk zelf eigenaar van de voorzieningen te worden. Er is dus geen sprake van staatssteun. De gemeenteraad bespreekt de plannen later vandaag.”

Burgemeester Andries Heidema: “Go Ahead Eagles is een club die de afgelopen jaren heeft laten zien dat ze verstandig met geld omgaat. De overgang naar de eredivisie vraagt veel van Go Ahead Eagles, ook in financiële zin. We zijn blij dat we op deze manier de ontwikkeling van deze mooie club kunnen steunen.”

Vergunning

Voor de installatie van de veldverwarming en de bouw van de tribunes is een speciale milieuvergunning nodig. Dat is een procedure die normaal gesproken 26 weken in beslag neemt. “Die tijd is er niet”, legt wethouder Marco Swart uit. “Om die reden heeft het college de raad voorgesteld om een gedoogbesluit te nemen over de uit te voeren maatregelen. Dan kan Go Ahead Eagles alvast starten, want het is hard werken om alles voor de nieuwe competitie klaar te hebben.”

Het gedoogbesluit betekent niet dat de regels soepeler zijn, legt Swart uit. “Dat kan niet, want we hebben met de club te maken, maar ook met de buurt en de veiligheid voor de supporters. We zullen daarom streng controleren op de constructie en de brandveiligheid van de nieuwe tribunes voor we het gedoogbesluit nemen. Daarnaast is afgesproken dat er een geluidsonderzoek komt. De veiligheid controleren we aan het begin, de rest regelen we achteraf.”

De omwonenden zijn vandaag per brief geïnformeerd over de plannen van de club. Zij krijgen volgende week donderdag een toelichting op de plannen tijdens een inloopavond voor de buurt.

Naast deze plannen bestaan er al langer uitbreidingsplannen, zoals nieuwe tribunes en appartementen aan de Vetkampstraat. Deze plannen blijven voor de langere termijn staan. Hiervoor is een masterplan opgesteld, waarin ook afspraken gemaakt zijn over parkeren om overlast voor de wijk te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.