fyra woningcorporaties en vliegveld twente

Opinie – VVD-staatssecretaris Blok heeft een geheim rapport in zijn bureaula liggen waarin hij schrijft dat woningcorporaties voortaan alleen nog maar in huizen mogen doen in de sociale huursector. In huizen dus, voor mensen die niet zo maar aan een koopwoning kunnen komen.

De SP heeft het al jaren geroepen, woningcorporaties moeten zich niet bemoeien met commerciële activiteiten, ze moeten geen durfprojecten aangaan, kantoren bouwen hoort niet bij hun werk en ze moeten zich verre houden van dorpshuizen en dergelijke.

Maar de SP werd uitgelachen. Want het ging goed in Nederland. De corporaties waren stinkend rijk. Met dat geld konden ze gemeenten mooi helpen dorpscentra op te knappen, parken her in te richten, kulturhuizen bouwen, studioruimtes verhuren aan de lokale omroep, enzovoort.

Toen kwam de crisis. Toen bleek dat dat flamboyante gedrag van veel corporaties op drijfzand gebouwd bleek. Er was helemaal geen geld. De gebouwen die ze neerzetten leverden alleen geld op als er behoefte aan was. Maar toen de luxe uit de maatschappij verdween, bleek er ineens minder behoefte aan projecten.

Dat hotelschip in Rotterdam spant de kroon. Maar het Kulturhus in Raalte is ook een mooi voorbeeld. Groots gebouwd, geen huurder die de eerlijke prijs kan betalen.

De smerige graaicultuur ging zo ver dat de woningcorporaties er nota bene hun excuses voor aanbieden. Er zijn nog wel wat slechterikken die zeggen dat de nedeigheid wel een beetje te ver gaat, maar die vallen ook nog wel van hun voetstuk. Voorzitter Calon van de Vereniging van Woningcorporaties in de Volkskrant: ‘Wij zijn schuldig aan een reeks ernstige incidenten van de afgelopen twintig jaar: fraudes, exorbitante salarissen, uit de hand gelopen commerciële projecten. Ook de corporaties die daar niet aan meededen, kunnen zich aantrekken dat zij zich er niet harder tegen hebben verzet.”

En nu is het dus zover dat zelfs de VVD het met de SP eens is. Jammer dat daar een crisis voor nodig is, om tot verstandige inzichten te komen. Maar gelukkig komt dat inzicht. Je zou denken, daar trekken ze lering uit. Van de geschiedenis leer je immers. Dat dat helemaal niet waar is, blijkt.

Op provinciaal niveau is het dezelfde VVD dat samen met het CDA haar hoofd in een nieuwe strop steekt. Twente krijgt toch een vliegveld-doorstart. Dat kost miljoenen gemeenschapsgeld en de bewoners van Overijssel moeten dat ophoesten. Dat interesseert de betrokken politici geen donder, want het is toch hun eigen geld niet.

Over tien jaar blijkt het een fiasco geweest te zijn, maar ja, dat krijg je nu niet tussen de oren van de politici. Net als de Fyra en de HSL waar die trein nooit over heen gaat rijden, gaat Vliegveld Twente een financiële ramp worden. Dat weet iedereen al. Behalve de witte boorden en politici die met andermans geld pokeren. Van hen zeggen we later: zij kunnen zich aantrekken dat zij zich er niet harder tegen hebben verzet.”

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.