column women on top or not

Vrouwen aan de top. Hoe zit dat nou precies? Bij de twintigers en dertigers spat de ambitie er van af, maar wat gebeurt er daarna? Het aantal vrouwen aan de top in Nederlandse bedrijven neemt gestaag toe. En met de top bedoel ik de dames in de Raden van Bestuur en de CEO’s van deze wereld, etc. Niet de moeders, met alle respect, die vanuit huis een leuke webwinkel bestieren. De discussies in de media over dit onderwerp lopen, vaak vol emoties, hoog op. Dames zeggen last te hebben van een glazen plafond. Een lagere prestatie-verwachting en de daarmee gemoeide salaris-discriminatie.

Accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton verrichtte onderzoek naar women on top. Wat blijkt? Slechts 11 procent van de topfuncties is in handen van een vrouw. Daarmee neemt Nederland, na Japan en de Verenigde Arabische Emiraten één van de laagste posities ter wereld in (ja ik hoor de dames denken: er is vast een aantal landen, waar de vrouwen onderdrukt worden, niet meegerekend, en ja dat klopt, maar dan nog!). Wij, Nederlandse, goed geschoolde, vrijgevochten vrouwen!

Blijkbaar zijn wij vrouwen niet in staat de emancipatieslag uit 1960 door te zetten. Want we willen allemaal onze ambities verwezenlijken, maar liever niet in een 40-urige werkweek. Twee dagen werken aan die droom past beter in de agenda. Winkelen, leuke dingen doen met de kinderen, koffie drinken bij vriendinnen en overdag naar tennis vinden we net zo belangrijk. Waar zijn de ambities gebleven? Vrouwen beschikken over prachtige kwaliteiten om het helemaal te maken in de maatschappij. Die multitask-kracht bijvoorbeeld. Ons talent om zaken goed te organiseren. In tegenstelling tot mannen zijn wij in staat onze intuïtie als wapen in te zetten. We zijn vaak welbespraakt en hebben oog voor detail zonder het overzicht te verliezen. Samenwerken is voor ons ‘common-sense’ en we hebben invoelingsvermogen van heb-ik-jou-daar. Het enige probleem is dat de meeste vrouwen die vaardigheden niet benutten. Ze twijfelen of ze dingen wel kunnen, om er vervolgens nooit aan te beginnen…

De politiek heeft dat ook gesignaleerd. Er bestaat zelfs een, hoe zullen we het noemen, vrouwenpower-wet. Volgens deze wet moeten grote NV’s en BV’s ernaar streven dat zowel het bestuur als de RvC voor minimaal 30% uit vrouwen bestaat. Maar is hier dan echt een wet voor nodig? Wist u trouwens dat er een Vrouwendag bestaat? Ieder jaar op 8 maart is het zover. We roepen dan dat we geëmancipeerd zijn en als gelijkwaardig behandeld willen worden. Leve de vrouw! Das dan toch het bewijs dat we wel écht willen… Toch?!

Barbara Fleer-Jansen

Eigenaar Guts Communication

(ja, u weet wel! Dat vrouwenbedrijf, boordevol ambities. Zich verplaatsend per kever, gevestigd op het bedrijventerrein in Raalte….)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.