column goos lier tuten for president

De woningmarkt in Nederland stagneert en de Nederlandse economie stagneert. De Nederlandse regering kan alleen maar denken in termen van iets meer of iets minder bezuinigingen. Rutte roept wel dat we optimistisch moeten zijn, maar dat helpt ook niet. Iedereen wacht nog steeds op iedereen. Wat te doen.

Volgens mijn mening kan er geleerd worden van de landbouw en dan wel in het bijzonder van de landinrichting Olst-Wesepe onder aanvoering van Gerrit Tuten, zowel voorzitter van de verkavelingscommissie als voorzitter van LTO-Salland (onlangs afscheid genomen). Voorheen duurden landinrichtingsprojecten soms wel tientallen jaren. In (de laatste fase van) het landinrichtingsproject Olst-Wesepe hoeven de 200 landeigenaren maar enkele dagdelen op bijeenkomsten aanwezig te zijn. Een zitting om de wensen te uiten (eerste kamertje), een gesprek over het algemeen belang (tweede kamertje) en een bijeenkomst in een subgroep waarin de deals worden gesloten. Doe je mee, dan houd je je aan de spelregels, onder andere met betrekking tot de prijsbepaling. In korte tijd is er veel land geruild.

Met de nieuwe media moeten het toch ook mogelijk zijn dat mensen die op zoek zijn naar een huis of mensen die van plan zijn een nieuwe onderneming op te starten elkaar te laten treffen op een wijze zoals Gerrit Tuten dat doet met de landeigenaren in het gebied Olst Wesepe. Via speciale groepen op bijvoorbeeld face-book kunnen mensen elkaar treffen, kunnen ze huizen ruilen en elkaar ondersteunen bij het opzetten van nieuwe ondernemingen. Er moeten goede spelregels komen. Het is voor mij de vraag in hoeverre er ook intermediairs moeten zijn of dat het zelforganiserende groepen kunnen worden. Er moet een hype gecreëerd worden waardoor iedereen mee wil doen. De oude en nieuwe media moeten er voor worden ingezet. Via een programma als De Wereld Draait Door zou er iedere dag bekendheid aan kunnen worden gegeven.

We kunnen het ook op regionaal niveau oppakken met als belangrijke spelers Salland Centraal en wellicht een onderwijsinstelling als Saxion Hogeschool. Voor de bestuurskunde opleidingen binnen Saxion Hogeschool is het interessant om hier een rol in te spelen. Immers, in de toekomst zullen telkens virtuele overlegcircuits worden ingeschakeld om uitdagingen aan te gaan. De studenten van nu moeten daar op voorbereid zijn.

Voor wat betreft Gerrit Tuten. Hij is nu gestopt met zijn voorzitterschap bij LTO-Noord Salland. De naamgeving voor de overleggen binnen de landinrichting Olst-Wesepe, het eerste en tweede kamertje, verraadt zijn ambitie voor een Haagse carrière. Kortom, het einde van de crisis is nabij.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.