boek over 100 jaar rollecate

Omdat het in september honderd jaar geleden is dat in Den Hulst (Nieuwleusen) de opleiding tot landbouwhuishoudlerares van start is gegaan, wordt er een boek uitgegeven over 100 jaar Rollecate. Baron van Dedem had voor de opleidingsschool zijn landgoed Rollecate in Den Hulst beschikbaar gesteld. De school kreeg dan ook de naam Rollecate en mevrouw Theda Mansholt werd de eerste directrice. Tot in 1931 bleef de school gevestigd op het vrij afgelegen landgoed. Daarna verhuisde de opleiding naar Deventer waar de naam Nieuw-Rollecate werd. Het gebouw in Deventer bestaat nog steeds.

Stichting Rollecate Beheer, een collectief van buurtbewoners in Deventer, geeft het boek uit. Voor het boek heeft men gebruik gemaakt van gegevens en foto’s uit het archief van museum Palthehof in Nieuwleusen. Verschillende foto’s uit de eerste jaren van de school zijn in het boek geplaatst.

De voorinschrijving is gestart, het boek verschijnt op 7 september 2013. Tot 1 augustus 2013 is het boek te bestellen voor € 17,50. Daarna is de prijs € 22,50. Bestellen en meer informatie via de website staging2.rollecate100jaar.nl.

Van lerares huishoudkunde tot milieukundestudent, van opleidingstuin tot buurtgroen en van schoolgebouw tot atelierruimte. Dit boek biedt een kijk op Rollecate vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van negen hoofdstukken gaat u stapsgewijs door honderd jaar Rollecate. In 1913 gestart op het landgoed De Rollecate in Den Hulst (Nieuwleusen) en sinds 1930 aan de Tesschenmacherstraat in Deventer.

Via foto’s, verhalen en anekdotes ontstaat een beeld van de schoolcultuur, de schoolsystemen, de lol van de studenten onderling, de feestavonden, de functie van het gebouw in en na de oorlog, haar connecties met de buurt en landbouwschool, de architectuur en uitbreidingen van het gebouw en wat zich heeft afgespeeld in de tuin.

Acht bewoners uit het Rollecatekwartier in Deventer – zoals de omgeving van het gebouw tegenwoordig heet – hebben het initiatief genomen om het boek samen te stellen. Uit nieuwsgierigheid, bewondering voor het gebouw en vooral omdat zij de tuin koesteren als groene ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Interviews met (oud)studenten, docenten, bewoners, onderzoek en meer wetens(w)aardigheden zijn te vinden in het boek 100 jaar Rollecate. Het is een fullcolor professioneel vormgegeven boek met harde kaft, A5-formaat, meer dan 150 pagina’s en ruim 130 foto’s. Een must have voor iedereen die geïnteresseerd is Rollecate.

Degenen die niet over internet beschikken kunnen het boek bestellen door een brief te sturen aan: Rollecateboek, p.a. Tesschenmacherstraat 19, 7415 CR Deventer. Wanneer u het boek toegezonden wilt krijgen komt er € 3,- bij voor de verzendkosten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.