alle zondagen koopzondag

Opinie – Den Haag heet besloten dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel koopzondagen ze hebben. Alle zondagen koopzondag, het kan, maar is dat wat we willen?

Vanuit de consument bezien is een koopzondag gelijk aan een gezellig uitje op een dag dat je anders een kanon kunt afsteken in het centrum. Ander voordeel is – zo hebben we ons laten uitleggen – dat man en vrouw samen op pad kunnen voor grote aankopen als een nieuwe keuken of auto.

Tegenargumenten zijn dat het niet de winkeliers zijn die verantwoording moeten dragen voor ons vermaak op de zondag. En grote aankopen worden ook wel gedaan zonder die koopzondag.

Vanuit de ondernemer bezien is die koopzondag een extra verkoopdag, maar tegenargument is dat de consument niet meer te besteden heeft, hij verdeelt zijn uitgaven slechts over meer dagen. De ondernemer moet dus meer werken voor dezelfde omzet en heeft meer (personeels- en energie)kosten.

Personeel is een derde partij, dat krijgt (voordeel) meer geld voor werken op zondag, maar moet (nadeel) wel op zondag werken. Dat nadeel geldt voor heel veel beroepen en meer dan 40 uur in de week hoef je nergens te maken, dus die kant van de zaak lijkt ons nog de minst zware.

Na bovenstaande voor- en nadelen op een rijtje gezet te hebben, is de grote vraag: waarom zou je het doen, alle zondagen open. Het argument is vermoedelijk: gewoon, omdat het kan.

Gewoon, omdat het kan. Bij doelgroeponderzoek verklaren ze met die woorden het gedrag van postmoderne hedonisten, en dat is de huidige generatie. Maar doelgroepdeskundigen weten ook dat die doelgroep wegvalt. Het gaat hen namelijk om vermaak, terwijl de mens in zijn behoefte overstapt van vermaakt willen worden, naar een beleving willen ervaren.

Winkeliers moeten durven overwegen de winkelconcepten om te gooien. Beleving in de winkels. Klanten uitnodigen naar hun producten te kijken, maar tegelijk ook internet aanbieden met alle andere producten die ze (niet in de winkel, maar in opslag ergens anders dan in de winkel) leveren, lekker bekeken vanaf een luie stoel, met een goed kopje koffie erbij. En vooral met deskundig advies in de buurt.

De technieken hiervoor gaan heel ver. Je past die ene jurk in de winkel en de passpiegel laat hem in alle andere voorradige kleuren zien. Je koopt de gewenste kleur digitaal en het pakketje is eerder thuis dan jij. In de winkel staan de drie meest verkochte koffiezetapparaten, maar op internet vindt je uit een aanbod van 150 soorten en maten precies die ene die jij wil, op basis van zoekcriteria.

Overstappen van vermaak naar beleving. Digiaal winkelen integreren in je reguliere aanbod. Dat maakt winkelen wel heel aantrekkelijk. Ook op zondag.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.