66 meer herbruikbare grondstoffen olst wijhe

In Olst-Wijhe is het percentage herbruikbare grondstoffen toegenomen met 66 procent. De stijging van het percentage gescheiden afval is het gevolg van Omgekeerd Inzamelen. In 2012 is met deze methode gestart.

Inwoners van de gemeenten waar ROVA de afvalinzameling verzorgt, hebben er voor gezorgd dat 52 procent van hun afval gescheiden wordt aangeboden. Zo kan dat afval worden hergebruikt. Dit blijkt uit de jaarlijkse grondstofmonitor van ROVA. De monitor geeft een overzicht over het jaar 2012 op het gebied van: klimaat en duurzame energie. Verder besteedt de monitor aandacht aan communicatie, klanttevredenheid en financiën.

De ingezamelde hoeveelheden kunststof verpakkingen, GFT en glas zijn per inwoner gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ook is de hoeveelheid restafval afgenomen. Voor textiel is de ingezamelde hoeveelheid per inwoner rond hetzelfde niveau. Uit de sorteeranalyses van 2012 blijkt dat in het restafval in 2011 nog veel grof huishoudelijk afval wordt aangetroffen. De hoeveelheid papier en kunststof verpakkingen in het restafval is afgenomen.

Per inwoner is gemiddeld 73 kilogram GFT gescheiden aangeboden in 2012. Uit het gescheiden ingezamelde GFT is ongeveer 1.7 miljoen kubieke groen gas geproduceerd. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks gasverbruik van ruim 1060 huishoudens.

In 2012 hebben 3019 inwoners van de ROVA gemeenten Dalfsen, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Olst-Wijhe zonnepanelen aangeschaft met provinciale subsidie. In maart staken ruim 11900 deelnemers de handen uit de mouwen tijdens de actie Natuurlijk Schoon. Zij vertegenwoordigden 225 bassischolen, vier scholen voor voorgezet onderwijs en vijf andere partijen. 5900 leerlingen van 236 verschillende basisschol en bezochten vorig jaar de locatie van ROVA in Zwolle met de Groentoer. Door het educatieve programma “Afval Scheiden is Goud” leren de kinderen dat afval een grondstof is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.