zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Het project wordt op woensdag 8 mei 2013 rond 16.30 uur officieel afgesloten door wethouder Ilona Lagas van de gemeente Ommen en wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg in het MFC Carrousel te Ommen.

De gemeenten Ommen en Hardenberg hebben samen opgetrokken bij het plaatsen van zonnepanelen op een zestal gemeentelijke gebouwen. De beide gemeenten willen hiermee de gebouwen duurzamer maken en 20 % van de benodigde energie voor deze gebouwen duurzaam opwekken. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Overijssel.

Opbrengst zonnepanelen

De zonnepanelen in Ommen zijn geplaatst op het gemeentehuis van Ommen, Multifunctioneel Centrum Carrousel (sporthal, zwembad en cultureel centrum) en sportzaal de Slaghen in Ommen. De zonnepanelen op deze drie gebouwen hebben gezamenlijk een vermogen van 117.520 Wattpiek en leveren in totaal bijna 96.000 kWh aan elektriciteit op. Hiermee bespaart de gemeente Ommen jaarlijks € 20.000 op de energierekening. De kosten voor het plaatsen van de panelen bedroegen € 200.000.

Dankzij de jaarlijkse besparing op de energierekening worden deze kosten ruimschoots terugverdiend. De provincie Overijssel leverde een bijdrage van € 104.000 aan het project.

De zonnepanelen in Hardenberg zijn geplaatst op sporthal De Citadel in Dedemsvaart, Theater de Voorveghter in Hardenberg en zwembad De Kiefer in Dedemsvaart. In totaal hebben de zonnepanelen een vermogen van ruim 0,1 MegaWattpiek. Dit levert in totaal 83.000 kWh aan elektriciteit op. De gemeente Hardenberg bespaart hierdoor € 16.000 per jaar op de energierekening van deze gebouwen. De kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen bedragen ruim € 200.000. De provincie Overijssel leverde een financiële bijdrage in de vorm van een subsidie van € 83.000. Dankzij de besparing op de energierekening, verdient de gemeente deze investering in 8 jaar tijd terug.

Gezamenlijk wekken de gemeenten Ommen en Hardenberg met de zonnepanelen op de zes gebouwen 179.000 KwH elektriciteit per jaar op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van ruim 50 huishoudens. Hiermee wordt 20% van de benodigde energie voor deze zes gebouwen duurzaam opgewekt.

Duurzaam Ommen en Hardenberg

Eén van de doelstellingen van het klimaatbeleid van de gemeente Ommen is de inzet van duurzame energiebronnen in gemeentelijke gebouwen. Met het realiseren van zonnepanelen wil de gemeente Ommen een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de gemeentelijke gebouwen en een reductie van de energiekosten. De gemeente Hardenberg heeft in het programma Duurzaam Hardenberg doelstellingen en ambities geformuleerd op het gebied van het verduurzamen van de eigen organisatie. De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven en onder andere bij de gemeentelijke gebouwen minimaal 10% energie besparen en 10% meer duurzame energie gebruiken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.