Home / archiefcentraal / van den born wil bomvol hoftheater

van den born wil bomvol hoftheater

Hoogstwaarschijnlijk wordt het nieuwe theater vlak voor de bouwvak opgeleverd. De lange winter leek even roet in het eten te gooien, maar die achterstand op het schema lijkt nu alweer ingehaald. “Door de lange vorstperiode kon er geen beton gestort worden en was metselwerk onmogelijk,” aldus Van den Born. Ook het vooraf bepaalde budget wordt niet overschreden. “De gemeente is daar keihard in. Het moet binnen budget blijven.”

Van den Born staat te popelen om het theater te openen. Als we hem vragen welk deel van het theater je absoluut gezien moet hebben, komt hij met ongeveer het hele gebouw op de proppen. “De totale nieuwbouw van de foyer, het theatercafé en multifunctionele zalen. Dat gecombineerd met de al 40 jaar oude unieke carrézaal.” Van den Born vindt zelf de foyer het mooiste deel van het theater. “Maar als totaliteit wordt het een heel mooi en uniek gebouw, met een hele goede maat voor de 300 stoelen.”

Om de kosten voor de nieuwbouw te drukken, riep het HOFtheater een speciale sponsoractie in het leven. Bedrijven en personen kunnen stoelen en pilaren sponsoren. De actie komt moeizaam van de grond. “Veel bedrijven hebben het moeilijk. Er zijn nu zes pilaren verkocht en aan bedrijven een stuk of 15 stoelen. De stoelenactie richting particulieren komt pas in juni, maar we gaan nog twee maanden door met bedrijven benaderen en bezoeken. Ook alle sponsoren uit het verleden krijgen een verzoek om een eenmalige bijdrage.”

Wat de theaterdirecteur roemt, is een initiatief van regionale bedrijven om samen de inrichting op zich te nemen. Wagenmans Wonen, Ardesch Interior, Nijboer en Boerhof deden een aanbod om samen een offerte uit te brengen voor de inrichting. “Mooi dat de bedrijven hun schouders er gezamenlijk onder willen zetten en elkaar geen vliegen gaan afvangen.”

De inrichting moet warmte en gezelligheid uitstralen, vindt Van den Born. “Je thuis voelen en vooral een avondje uit zijn. Dus wel met stijl en allure, maar laagdrempelig. Verder is het een theater, cultuur, dus mag het een beetje uitdagend en opvallend, onorthodox zijn. De binnenhuisarchitecte Lotte van Nijboer is daar zeer goed in geslaagd.”

Het gebouw wordt warm, gezellig en passend bij het theater van nu ingericht, vat Van den Born samen. We mogen met name de kleuren paars, oranje en rood verwachten.

Nieuwe programmering

En wie er tijdens het eerste seizoen op de planken van dat nieuwe theater staan? Artiesten als Frank Boeijen, Daniel Lohues, Willeke Alberti, Sandra van Nieuwland, Elske DeWall, Wouter Hamel en Stef Bos. Maar ook Diederik van Vleuten en Eric Koller.

Wat de theaterdirecteur wil bereiken met dit programma? Een zeer ambitieus doel: “We streven naar 100% bezetting van januari tot en met april. We proberen nieuw publiek, dat nog niet eerder naar het HOFtheater ging, nu te verleiden met het prachtige nieuwe gebouw en een mooie programmering. We zullen daarbij ons huidige publiek vragen om ons als ambassadeurs te helpen.”

Van den Born is uitermate tevreden over de programmering. Maar wensen blijven er altijd. Hij had graag Rob de Nijs op de planken gehad. “Hij treedt nog maar 20 keer per jaar op. Helaas kwamen we niet uit de prijs.” Verder zijn grote cabaretiers als Jochem Myjer, Youp van ‘t Hek en Najib Amhali namen op de verlanglijst van Van den Born. “Soms zijn ze te duur, soms willen ze alleen maar in grote zalen spelen en soms wilden ze wel, maar dan met een try-out. Die try-outs zijn vaak in september tot november en dan zijn we nog dicht. Maar we blijven uiteraard proberen om dit soort artiesten naar ons mooie HOFtheater te trekken!”

Op 10, 11 en 12 januari wordt theater feestelijk geopend. “Vrijdag 10 januari een feestelijke opening met een aantal optredens voor genodigden. Gemeente,bouwers, bestuurders, sponsoren, impresariaten en collega’s. De elfde voor de vrijwilligers en medewerkers met aanhang en de trouwste bezoekers. De twaalfde is de hele dag open huis met rondleidingen, tal van korte optredens voor iedereen die wil komen. En een hapje en een drankje natuurlijk.”

Lees ook

Repair Café in Dorpshuus

HEINO – Op zaterdag 30 oktober vindt er een Repair Café plaats in het Dorpshuus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.