tijdens een examen ging er een mobiel af

De eindexamens zijn inmiddels in volle gang. Tijdens de examens wordt er altijd gesurveilleerd om te voorkomen dat leerlingen afkijken, spiekbriefjes gebruiken of informatie op hun mobiele telefoon opzoeken. Alex de Leeuw van Weenen (52), docent Nederlands op het Carmel College in Raalte is een van de docenten die tijdens de examens surveilleert. Hij vertelt hoe het surveilleren werkt en wat de regels tijdens het examen zijn.

”In een hoek zitten een aantal surveillanten”, vertelt De Leeuw van Weenen. “Die gaan twee uur lang zitten en doen niets anders. Ik maak vaak een wandeling tussendoor, want anders wordt het zo’n lange zit.” Rondlopen kan niet altijd. De Leeuw van Weenen: “Laatst met Nederlands had een collega hakken aan en dat hoorde je bij elke stap. Dan moet je op een gegeven moment wel zeggen: ‘blijf lekker zitten’.”

Moeite

“Als surveillant mag je ook niet een krantje gaan zitten lezen”, vertelt de docent Nederlands. “Dan heb je geen aandacht meer voor je echte werk.” Toch bekent hij dat hij wel eens moeite heeft om de aandacht erbij te houden. “Een examen duurt vaak twee uur, dan heb je nog een half uur langer voor de dyslectici en daarna begint het opruimen. Je bent er dus een hele middag zoet mee.”

Het aantal surveillanten hangt af van het aantal leerlingen. De Leeuw van Weenen: “Bij een vak als wiskunde lopen er wel acht rond. Daarnaast is het zo dat van het vak dat afgenomen wordt, iemand vertegenwoordigd moet zijn. Stel dat er bij het wiskunde-examen iets heel specifieks wordt gevraagd, dan moet er een wiskundedocent kunnen bijspringen.”

Riskant

De Leeuw van Weenen is inmiddels al dertig jaar docent, waarvan acht jaar in Raalte. Hij surveilleert al sinds 2000. In al die jaren heeft hij nog nooit iemand betrapt op spieken. “Het is denk ik vast wel eens gebeurd, maar je gaat niet als een Sherlock Holmes die gangen langs turen om te kijken of leerlingen iets uithalen. Ze durven het ook niet, denk ik. Want het is zo riskant als je wordt gesnapt.” Een leerling die betrapt wordt kan het cijfer 1 krijgen, zijn examen kan ongeldig worden verklaard, hij kan het examen opnieuw moeten doen of hij kan uitgesloten worden van het examen. “Leerlingen zijn denk ik te slim om dat te riskeren.”

Om fraude te voorkomen, gelden er een aantal regels in de examenzaal. “Mobiele telefoons moeten worden ingeleverd in bakken in het lokaal”, vertelt De Leeuw van Weenen. “Leerlingen moeten de tas buiten laten staan. Ze mogen maar een paar voorwerpen mee naar binnen nemen: een pen, potlood en een gummetje. Etuis mogen niet.” Net zo min als eten en drinken. Leerlingen krijgen van het Carmel College een flesje water.

Proberen

Soms gelden er per vak nog andere regels. “Een woordenboek mag altijd, bij wiskunde mag je een rekenmachientje meenemen en bij natuurkunde en scheikunde een formuleboekje.” Steekproefsgewijs wordt er gecontroleerd of leerlingen daar niets in hebben geplakt of iets bij hebben geschreven. Leerlingen die naar het toilet moeten, worden vergezeld van een docent van hetzelfde geslacht. “Je kunt achter die deur natuurlijk van alles proberen”, vertelt De Leeuw van Weenen. “Maar wat kun je in twintig seconden doen.”

Hoewel De Leeuw van Weenen al jaren surveilleert, heeft hij maar een keer iets afwijkends meegemaakt. “Een paar jaar geleden ging er een mobiel af. Terwijl de tassen van de leerlingen buiten stonden en zij hun mobieltjes uit hadden gezet en ingeleverd. Op zo’n moment zit er eentje met een rode boei, maar wie? Toen zag ik mijn tas staan en dacht ik: oh nee, hè? Was het mijn eigen mobiel die afging. Dat moet ik nog lang horen.”

Lees meer

Op staging2.deventercentraal.nl kun je het interview met Olaf Koot lezen. Koot is docent Engels op het Etty Hilleseum Lyceum en surveilleert in Deventer bij eindexamens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.