onderzoek alleen goed voor onderzoeksbureau

Opinie – We kregen in een periode van twee weken tijd een telefoontje van de provincie wat we van de afhandeling van een bezwaarschrift vonden; een brief van de politie met de vraag hoe we ons behandeld voelden na een bekeuring en een enquête waarin we aan moesten geven hoeveel personeel we in dienst hebben. Allemaal belangrijk voor het maken voor beleid.

Na die twee weken is de te trekken conclusie: alleen het onderzoeksbureau wordt er beter van. Want het zijn waardeloze onderzoekjes. Vermoedelijk moeten ze gedaan worden omdat tegenwoordig alles ‘gemonitord’ moet worden. Controleren of het wel goed gaat. Maar niemand controleert de controleur. Dus die kan gerust waardeloze onderzoeken uitzetten, als het maar gecontroleerd is.

Intussen neemt het aantal dodelijke ongevallen in Overijssel toe. Intussen krijgt Windesheim een onvoldoende op haar School voor Journalistiek. Intussen besteedt de burgemeester uit aan zijn neefje. Intussen krijg je een schoon grond verklaring terwijl er asbest in de grond zit. Intussen jaagt het college Deventer in de schulden. Want nogmaals, wie controleert de controleur?

Het onderzoek van de provincie over haar eigen bezwaarschriftprocedure ging niet over kwaliteit, want de betrokken ambtenaren weten zelf wel dat dat baggerwerk was. Nee, de provincie liet onderzoeken of de procedure goed was. Was dat toch maar mooi weer onderzocht.

De politie wilde weten wat we van een bekeuring vonden, maar we hadden er drie gehad. We hebben bij het beantwoorden steeds een andere bekeuring voor de geest gehaald en we hebben de kans gegrepen ons gal te spuien, dus je hebt er onderzoektechnisch niks aan. Je zou er ook niks aan gehad hebben bij eerlijk en goed invullen. Want het ging om procedures. Of de agent zich voorstelde, of we gelijk wisten dat het politie was, of de bekeuring terecht was, of we uitleg kregen. Niks over nut en noodzaak, alles over procedures.

De enquête over de hoeveelheid personeel hebben we niet eens ingevuld. “Heel belangrijke informatie om juist beleid te maken”, stond er nog bij de enquête bijgeschreven. Het maakt echter nogal wat uit welke politieke partijen er regeren die dat beleid maken. We hebben nu een bestuur dat gevormd is rondom vliegveld Twente. De PvdA is om die reden gewipt. CDA en VVD stoppen intussen miljoenen in alleen nog maar het Europees aanbesteden voor het aanwijzen van een ondernemer die het vliegveld mag gaan runen. Het aantal inschrijvingen: nul stuks. Aan zo’n politiek klimaat geven we liever niet te veel informatie voor het maken van beleid.

Als je voor een bouwprojectje een schoon grond-verklaring moet hebben, dan komt er een onderzoeksbedrijf dat hier en daar een gat in de grond boort, aan de eigenaar vraagt of er nog plekken zijn waar ze in het bijzonder moeten kijken en dan is het onderzoek gedaan. Maar dat is nog heel wat anders dan dat er onderzocht is of de grond schoon is.

De provincie verandert niks aan bezwaarprocedures, de politie treedt niet anders op bij bekeuringen, werkgelegenheidsbeleid hangt niet af van cijfers van politiek en de grond wordt er niks schoner van. Maar we hebben het wel onderzocht.

Het zijn goede tijden voor onderzoeksbureaus.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.