luttenbergring eenmalig in ere hersteld

Ook de legendarische Wil Hartog reed mee.

Op een regenachtig circuit was het nog allerminst zeker of Hartog wel van start zou gaan. Wil Hartog is de nu 64-jarige TT-winnaar van 1977. Met vijf Grand Prix-zeges is Hartog Nederlands beste wegracer ooit. Zijn collectie trofeeën is imposant. De grootste beker is echter niet die van de legendarische TT-zege in Assen in 1977, maar die van de Raalte Races. De ‘Witte Reus’ won van 1973 tot en met 1978 alle races in de koningsklasse 500 cc (tegenwoordig de klasse ‘MotoGP’) op de Luttenbergring.

Gisteren stond hij aan de start van de races die nog één keer op dit stratencircuit herleefden. “Ik vind het hartstikke leuk, aan de Luttenbergring bewaar ik goede herinneringen. Zeker toen ik in juni 1977 twee weken vóór de TT de Raalte Races won, en concurrenten als Barry Sheene en Steve Baker versloeg. Daardoor stond ik met enorm veel zelfvertrouwen aan de start in Assen.” Wel wilde Wil Hartog droog weer hebben, anders ging hij niet rijden. Gelukkig klaarde het weer wat op waardoor hij van start kon gaan.

De Witte Reus kwam graag naar de ‘Parel van Salland’. Hartog roemt het gevarieerde parcours, met als hoogtepunt de S-bochten bij het oorlogsmonument. “Echt een stuurmanscircuit. Jammer dat er niet meer geraced wordt. Want juist op zulke stratencircuits, waar wij in onze jeugd elke twee weken wedstrijden reden, doe je ervaring op als coureur.” Hartog reed in Luttenberg op de Suzuki met nummer 30 waarop hij de TT won. Die staat in zijn eigen museum bij de grasdrogerij.

Fotograaf Johan Wolff maakte voor ons een reportage. Het verslag komt van staging2.parelvansalland.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.