internationale darttop doet heino aan

Jelle Klaasen, Scott Rand, Tony West en Kurt van de Rijck. Allen internationale darttoppers die afgelopen zaterdag hun kunsten vertoonden in Oortwijn Heino. Oortwijn was namelijk het onderkomen van het Kjelvik Open, een darttoernooi dat met deze omvang en deze topbezetting in Nederland haast uniek is.

Het is zaterdagmiddag een drukte van jewelste in de zalen. Het onderscheid tussen de deelnemers is snel gemaakt. Er zijn bierdrinkende darters en cola en chocolademelk drinkende darters. De alcoholgebruikers doen vooral voor de lol mee, de nuchtere deelnemers doen een serieuze poging om met de hoofdprijs van 2000 euro aan de haal te gaan.

Organisator en deelnemer Freek Neppelenbroek maakt zijn doel dit toernooi bij aanvang van het interview, dat gewoon tijdens een wedstrijd plaatsvindt, direct duidelijk. “Wij verliezen altijd op drank,” grinnikt hij terwijl hij nog een flinke teug uit een bierflesje neemt.

Op de baan naast hem speelt Jelle Klaasen, in 2006 winnaar van het meest prestigieuze darttoernooi dat de wereld kent: Lakeside. Klaasen drinkt geen bier, maar chocolademelk. Een serieuze kanshebber op de hoofdprijs, maken we daar uit op.

Hoe Neppelenbroek het voor elkaar kreeg om toppers van dit kaliber naar Heino te halen? “Door de eerste prijs van 2000 euro,” stelt Neppelenbroek. “De hele top van Nederland is hier gewoon.”

Neppelenbroek is normaal captain van het Kjelvik dartsteam uit Lierderholthuis dat vorig weekend landskampioen werd. Hij is apetrots over de manier waarop hij toernooi op poten staat. “Het is hartstikke zwaar bezet, ik weet haast zeker dat we dit volgend jaar weer doen. De kans is heel groot dat we dan nog meer darters hebben. En het zal vast weer zo zwaar bezet zijn dan. Voor Nederlandse begrippen is dit echt heel groot.”

Op het toernooi lopen amateurs en toppers lekker door elkaar heen. Is de dartwereld zo laagdrempelig? “Oh nee hoor,” stelt Freek. “De manager van Scott Rand heeft me voor het toernooi gebeld of er wel een VIP-room was. Normaal hebben ze dat op dit soort toernooien voor de echte toppers. Ik dat hier absoluut niet hebben. Mijn neefje, die ook van darten houdt, moet als hij wil gewoon met Jelle Klaasen op de foto kunnen.”

Ondertussen gooit Neppelenbroek af en toe een pijl richting het dartboard. Of hij voor de finale gaat? “Daar zie je mij niet in terug,” zegt hij. “Ik ben beter in organiseren dan in darten, haha. Zoals gezegd: Wij verliezen altijd op drank.”

Oortwijn-uitbater Henk Lunsing loopt ondertussen met een brede lach over zijn gezicht door zijn tent. “Ik was nog nooit met darts in aanraking geweest, maar ik ben nu al om. Wat een mooi sfeertje, het is zo relaxed allemaal.”

Als we het allemaal zo eens samenvatten, lijkt het er op dat Heino er een internationaal evenement bij heeft. Wie nog een kijkje wil nemen: Naar verwachting beginnen de finales zaterdag rond 17.45 uur. Geen tijd om te kijken? De uitslagen worden hier gepubliceerd: Klik.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.