Home / archiefcentraal / ik heb redelijk mazzel met vier talen

ik heb redelijk mazzel met vier talen

Op alle middelbare scholen zijn maandag 13 mei de eindexamens begonnen. Lisette Horst (16) uit Heino doet dit jaar havo-examen op het Carmel College Salland in Raalte. Hoe kijkt zij tegen de examens aan? “Ik heb redelijk mazzel met vier talen.”

“Ik heb gekozen voor de richting Cultuur en Maatschappij”, vertelt Lisette. “Ik doe examen in de vakken Nederlands, Engels, Duits, Frans, wiskunde A, aardrijkskunde en geschiedenis. Voor de talen moet ik teksten maken. Daar hoef ik geen theorie voor te leren. Wiskunde moet je snappen en doen. Alleen aardrijkskunde en geschiedenis zijn vakken waar ik echt voor moet leren.” Hoewel Lisette wel veel boeken moest lezen voor haar talen, had ze daar geen moeite mee. “Ik vind lezen niet heel vervelend.”

Logisch

De exameneisen voor havo en vwo zijn dit jaar verscherpt. Je mag nu maximaal maar één vijf halen op je eindlijst voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde). Lisette: “Ik ken de regels. Die heeft de mentor uitgelegd aan de klas. Ik vind ze ook wel logisch dat je voor de belangrijkste vakken niet te veel onvoldoendes mag hebben. Als je teveel onvoldoendes hebt, is het niet terecht dat je een diploma krijgt.”

“Ik heb goede cijfers, daarom sta ik er redelijk relaxed in. Als ik een vijf voor Engels en een vijf voor wiskunde had gehad, dan had ik vast wel meer stress gehad. Omdat ik overal voldoende voor sta, heb ik wel wat speling. Daarom heb ik niet zoveel last van stress. Misschien dat het nog komt, dat weet ik niet. Ik ben niet iemand die snel in de stress schiet. Daarnaast hebben we op school uitleg gehad over hoe je je het beste kunt voorbereiden op je examen en wat de regelingen zijn. Ik weet wat ik moet doen.”

Toelatingsexamen

Lisette weet nog niet wat ze na haar eindexamen gaat doen. “Ik weet nog niet wat ik wil. Ik heb me wel ingeschreven voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), omdat dat mij leuk lijkt. Daarnaast is de opleiding redelijk breed. Je krijgt les in spelen, maar ook vakken zoals kunstgeschiedenis.” Lisette moet voor die opleiding een toelatingsexamen doen. Dat toelatingsexamen bestaat uit een dag waarbij Lisette diverse monologen moet leren en een week met allerlei opdrachten. “Het is best pittig”, vertelt Lisette. “Als ik niet toegelaten wordt, kan het zijn dat ik het vwo er achteraan ga doen.”

Als Lisette na de havo naar het vwo gaat, krijgt ze – als de plannen doorgaan – te maken met de nieuwe regels voor de studiefinanciering. Lisette: “Ik vind het prettiger als ik gewoon studiefinanciering krijg. Toch vind ik de nieuwe regels niet heel dramatisch. Je moet anders met je geld omgaan. Als ik een willekeurige studie zou gaan doen en bijvoorbeeld in het tweede jaar zou stoppen, dan is dat geld ook weggegooid.”

Op www.deventercentraal kun je een interview lezen met Tim Slot en een met Robin Straatman. Op www.vechtdalcentraal.nl kun je een interview lezen met David Landhuis en een met Frank Eerste Tegelaar. Ook zij doen dit jaar examen.

Lees ook

‘Een zwaar jaar, maar ook heel veel geleerd’

Roswyde Burgman, directeur van Hoftheater in Raalte blikt terug op seizoen 2020-2021 RAALTE – “Gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.