hoe krijgen we de jeugd van de drank af

Vergroot citaat: ‘Van de jongeren tussen 12 en 15 jaar gaf 15 procent aan in de afgelopen maand alcohol gedronken te hebben. Een derde van hen gaf zelfs aan dronken te zijn geweest.’

Op dit moment mag je vanaf je zestiende alcohol kopen en drinken. Vermoedelijk wordt de leeftijdsgrens binnenkort opgetrokken naar 18 jaar. In Raalte gaf 15 procent van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar aan in de afgelopen maand alcohol gedronken te hebben. Een derde van hen gaf zelfs aan dronken te zijn geweest in de voorbije maand. Een leeftijdscategorie hoger, wordt door meer jongeren gedronken: Tweederde van de leeftijdsgroep 16 tot 22 jaar dronk de afgelopen maand alcohol. Nog indrukwekkender is het percentage van die jongeren dat aangaf in die maand dronken te zijn geweest: 38 procent.

Wethouder Hiemstra vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. “Ik ben blij dat de leeftijd waarschijnlijk naar 18 jaar gaat. Jongeren vinden het blijkbaar normaal om dronken te zijn, we willen het drankgebruik onder hen afremmen. ”

Raalte wil samen met verschillende partijen het drankgebruik onder jongeren terugdringen. De gemeente heeft de hulp van Tactus, politie, horeca en supermarktondernemers ingeroepen. “Excessief drinken is erg schadelijk,” stelt Hiemstra die harde maatregelen aankondigt. “De nieuwe drank- en horecawet biedt mogelijkheden om verstrekkers van alcohol tot 10.000 euro te beboeten en daarnaast was het nuttigen van alcohol in het openbaar al strafbaar, maar het voorhanden hebben van alcohol is nu ook strafbaar. En daarvoor wordt beboet.”

Dat lik-op-stuk-beleid wordt onderschreven door de politie. “Als wij jongeren met drank tegenkomen, verbaliseren we direct,” stelt Henny van der Velden van de politie. “Daarnaast richten onze controles zich sinds kort ook op plaatsen waar de jeugd op discobussen stapt. Dat doen we samen met bikers en jeugdagenten. We willen daarmee aantonen dat niet alles getolereerd wordt zodra er drank in het spel is.”

En de boetes? Die zijn hoger dan dat een avondje stappen kost Wie drank voorhanden heeft of drinkt de openbare ruimte, krijgt een boete van 90 euro. Als je tussen de twaalf en zestien jaar bent, kost diezelfde boete je 45 euro. De boete voor openbare dronkenschap bedraagt ook 90 euro. Wie het bonter maakt en in beschonken toestand het verkeer hindert of de openbare orde verstoort mag een nog hogere boete verwachten. De hoogte van die boete wordt bepaald door de officier van justitie.

Waarom is alcohol ongezonder voor jongeren?

Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24ste levensjaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karaker en het gedrag van je kind. Bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd zelfs groter.

In de puberteit groeien botten en spieren versneld. Hormonen beïnvloeden deze processen, alcohol verstoort de balans van die hormonen. Van jongens is bekend dat overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling remt.

Na een avondje stevig drinken functioneert het geheugen slechter. Je concentreren wordt daardoor moeilijker. Bij jongeren kost het afbreken van alcohol meer tijd dan bij een volwassene. Na een avond veel drinken ben je de volgende ochtend nog steeds onder invloed. Jongeren hebben net als volwassenen na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig voor herstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.