heino weg met dat verpauperde gebouw

De actiegroep Hart voor Heino heeft in grofweg drie maanden tijd ruim 1750 handtekeningen verzameld van Heinoërs die het verpauperde oude gemeentehuis in het centrum van het dorp meer dan zat zijn.

Een werkgroep met de naam Hart voor Heino startte in maart een burgerinitiatief. Kortweg is het plan het voormalige gemeentehuis te slopen en daar een mooi plein te maken. Het oude gemeentehuis is in handen van woningcorporatie SallandWonen. De werkgroep wil dat het oude gemeentehuis gesloopt wordt en dat er van het plein een brink wordt gemaakt. Dinsdagmiddag bood de werkgroep de verzamelde handtekeningen aan de burgemeester aan.

De werkgroep, bestaande uit Plaatselijk Belang Heino, Heino Aktief, Heinose Winkeliers Vereniging en Lokaal Alternatief, eist met de overhandiging van de handtekeningen dat de gemeente haar politie verantwoordelijkheid neemt. “Wij eisen dat de gemeente politieke verantwoordelijkheid neemt voor een probleem dat 12 jaar geleden geschapen is,” licht Arnoud Wierdsma toe. Daarmee doelt hij op de verkoop van het gebouw door de gemeente aan Salland Wonen. “Heino wordt nu de dupe van die actie.”

Het gebouw in Heino staat al vele jaren leeg en te verpauperen. Eerst zou er een dorpshuis in komen, maar bleek financieel onhaalbaar. Sindsdien is het ‘bestemming onbekend’ met het gebouw. Wierdsma: “De burgemeester verwees in zijn Nieuwjaarstoespraak naar toerisme. ‘Wij moeten werk maken van toerisme’, zei hij. Die opmerking was blijkbaar niet voor Heino bedoeld.”

Volgens Wierdsma draait de gemeente al jaren zijn hoofd weg voor het probleem in het centrum van Heino. “Burgemeester, kijk nou eens goed. Dit probleem wordt al 12 jaar genegeerd. Je zult er maar een winkel naast hebben. Het gaat erom dat het centrum weer kloppend hart van het dorp wordt. Niets doen is niet aan de orde.”

De handtekeningen inzamelen kostten volgens Wierdsma niet veel moeite. Ze verspreidden huis-aan-huis flyers en daarnaast gingen ze in het dorp een paar keer handtekeningen verzamelen. “Een paar uurtjes bij de Boni, een paar uurtjes bij de C1000, bij de Veldhoek voor de Paaswandeling en op Crazy Sunday bij de voetbal.” Resultaat is wel dat uiteindelijk ongeveer één op de vier Heinoërs zijn handtekening zette. “Als we er echt werk van gemaakt hadden, waren het echt veel meer handtekeningen geweest.”

Tijdens het verzamelen van de handtekeningen, merkte Wierdsma pas hoe erg het leeft. “Ik werd door een ouder iemand aangesproken en die vroeg: ‘Meneer, het gebouw gaat toch wel echt weg he?’. Overal waar we komen gaat het nergens anders meer over.”

Dinsdag overhandigde Wierdsma de handtekeningen in het bijzijn van een grote delegatie van betrokken mensen aan de burgemeester. Wierdsma drukte de burgemeester de actie-slogan op het hart: “Gaat het hart van Heino u ook aan het hart?”

In september buigt de gemeenteraad zich voor het eerst tijdens een raadspleinsessie over de plannen voor het maken van een brink. “We gaan dan massaal als Heino naar Raalte. Op de raadspleinsessie kunnen raadsleden dan vragen stellen en kunnen wij ons ei kwijt.”

De werkgroep heeft zijn oor in de tussentijd al te luister gelegd bij een aantal politici. “Daar putten we voorzichtig goede hoop uit, dat ze Heino niet met die verpauperde zooi kunnen laten zitten. Ons plan is voor alle partijen de goedkoopste oplossing.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.