geen onderzoek naar stortgat haarman

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar de illegale stort van afval, waaronder asbest, op het perceel Heesweg 44/44a. Dat heeft het OM per brief meegedeeld aan Hans de Kort, die aangifte deed over de kwestie op het voormalig perceel van Ben Haarman.

Volgens de Officier van Justitie mr. S. Buist is dit besluit genomen omdat ‘de directe gevaarzetting ontbreekt’. Dit is volgens Buist een belangrijk criterium om wel of geen onderzoek in te stellen. De Officier van Justitie geeft daarnaast aan dat ‘het bestuur/het bevoegd gezag in deze voldoende andere mogelijkheden heeft om de overtreder aan te spreken.’

Hans de Kort laat het er niet bij zitten en is een zogenaamde ‘artikel 12 procedure’ gestart. Deze procedure geeft rechtstreeks belanghebbenden de mogelijkheid om zich te beklagen over een beslissing van het Openbaar Ministerie. De Kort erkent dat er weliswaar geen sprake meer is van direct gevaar, maar dat er desondanks een hoop schadelijke stoffen in de grond zijn gekomen.

Daarnaast geeft De Kort aan dat zijn aangifte in deze zaak maar voor de helft is behandeld door het OM. De Officier van Justitie geeft in zijn brief alleen aan waarom er geen strafrechterlijkonderzoek wordt ingesteld tegen het in de bodem brengen van afval en asbest. De Raaltenaar heeft echter ook aangifte gedaan tegen ‘het, al dan niet opzettelijk, laten verdwijnen van bewijsmateriaal.’

“Het mag niet zijn dat politici en gemeentebesturen bij voortduring met fluwelen handschoenen door politie en OM worden aangepakt en burgers voor dezelfde feiten – volledig terecht overigens – worden vervolgd. Hoezo rechtsgelijkheid?”, aldus de kort in zijn bezwaarschrift.

De Kort is daarnaast nog bezig om alle stukken over de sanering van het perceel Heesweg 44/44a openbaar te krijgen. De gemeente stelt dat ze alle documenten al openbaar heeft gemaakt. De Kort spreekt dit tegen: “Het kostenoverzicht in het geheel is niet compleet. Zo ontbreken de onderzoekskosten van Adviesbureau Hunneman in het overzicht”, aldus de Kort. Daarnaast ontbreken volgens de Kort de ambtelijke uren die zijn gespendeerd aan deze zaak. Hans de Kort wil nu via de politiek alsnog de kosten van de ambtelijke inzet boven tafel krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.