column goos lier ribs and blues

Ik vind het helemaal geweldig. In mijn beleving is het allemaal kwaliteit. De youtube filmpjes van John Mayall twee jaar geleden, opgenomen in Raalte, heb ik ondertussen tientallen keren opnieuw bekeken, een absolute aanrader.

Maandagmiddag tijdens het optreden van de Treetop Flyers mijmer ik weg. Ik lees nu in het Ribs en blues krantje dat in de aankondiging van de band staat: ‘Met hun pure country soul weten zij hun publiek te betoveren en mee te nemen in sfeervolle en warme rootsmuziek.’ Dus dat ik mij heb laat mee slepen is niet zo vreemd. Ik denk na over het bijzondere fenomeen Ribs en blues in Raalte.

Wat is er dan zo bijzonder. Het festival vindt plaats midden in het dorp, is op de zondag en de maandag gratis, de organisatie oogt zeer professioneel en er is veel inzet van vrijwilligers. In het krantje dat alle Sallanders voorafgaand aan de pinksteren ontvangen wordt gesproken over 850 vrijwilligers. Dat is natuurlijk bijna niet te bevatten. Het publiek is van alle leeftijden en er schijnen veel mensen van buiten Salland te komen. Wat opvalt is dat de groep die in de zestiger jaren van de vorige eeuw de tienerjaren kende extra goed vertegenwoordigd is.

Wat ik mij afvraag of de blues iets speciaals is voor het platteland. Waarom dit festival beter past bij een dorp als Raalte dan bij een grote stad. De unieke combinatie van professionaliteit, vrijwilligers werk, een bevolking die het goed vindt en een gemeente die meewerkt vind je ergens anders niet.

Maar er is meer. Er wordt tegenwoordig vaak gesproken over authenticiteit en de authenticiteit van het platteland, bijvoorbeeld als het gaat om het bevorderen van het plattelandstoerisme in Salland. En dan is het altijd heel lastig te bedenken wat authenticiteit is en wat maakt dat iets authentiek is. Moet het oud zijn of is het meer een kwestie van dat het ‘echt’ moet zijn en eerlijk en oprecht. Dat echte, eerlijke en oprechte vind ik bij de ribs en blues. En authenticiteit kan ook samen gaan met vernieuwing en internationale oriëntatie. Dit jaar is er een optreden van de groep Atri N’assouf die voor het eerst de arabische blues laat horen op Ribs en blues.

Goos Lier,

06-13255919

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.