column de buurtbarbecue in salland

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht schijnen over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Deze week vertelt Goos over de buurtbarbecue.

De financiers van het onderzoek zijn het onderzoeksbureau Movisie en het Ministerie van VWS. Er wordt nogal wat geconcludeerd in het onderzoek. Niet alleen de positieve effecten van buurtbarbecue en koffieochtenden zijn te betwijfelen, dat geldt ook voor het effect van sport op risicojongeren, private beveiligers en straatcoaches. Wat wel helpt is vertrouwen in en goede contacten met politie en gemeentelijke instanties. Ook een duidelijk aanspreekpunt bij de gemeente voor praktische zaken , de zogenaamde contactambtenaar, werkt goed.

In de Sallandse dorpen is de afgelopen jaren ook veel werk gemaakt van de leefbaarheid. Voor bijna alle dorpen zijn er dorpsontwikkelingsplannen of dorpsvisies opgesteld, er zijn buurtschouwen en leefbaarheidsprojecten vanuit de EU- subsidieregeling Leader. Ook is Europees geld besteed aan kulturhuzen en multifunctionele accommodaties (mfa’s). Er is de afgelopen jaren veel gedaan en er zijn heel goede dingen gebeurd. Maar toch zet zo’n onderzoek mij wel even aan het denken. Zou het ook zo kunnen zijn dat projecten in Salland heel goed lijken, maar als het er op aankomt ze eigenlijk weinig bij dragen aan de leefbaarheid.

In Sallandse dorpen is de situatie in vergelijking met de stad waar het onderzoek zich afspeelt toch wel heel anders. Het blijkt dat verhoudingsgewijs maar weinig subsidie nodig is om veel energie onder de inwoners los te maken. In de sporthallen van Heeten en Luttenberg zit een enorme hoeveelheid vrijwilligerswerk en ook veel geld dat is opgebracht door de plaatselijke bevolking.

Voor de komende jaren is als gevolg van bezuinigingen minder geld bij gemeenten, provincies, rijk en de EU en dus ook minder geld voor leefbaarheidsprojecten. Je zou kunnen denken dat de Sallandse dorpen het nu ook wel voor elkaar hebben en dat er eigenlijk niet zo veel meer nodig is. Of moeten de bakens worden verzet. Immers, er komt nogal wat op de dorpen af. Het sluiten van het verzorgingstehuis Maria-Oord te Luttenberg is daarvan wellicht een voorbode. Minder geld voor zorg, afname bevolking, geen mogelijkheden voor nieuwbouw en een gebrek aan werkgelegenheid zijn andere problemen.

Kortom uitdagingen genoeg en als er steun wordt aangeboden van hogere overheden dan er altijd voor gaan, maar laten we wel heel goed uitkijken waar het geld aan wordt uitgegeven.’

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.