burgernet een succes zegt burgernet

Opinie – Burgernet is een succes, zegt de politie. Maar dat zegt natuurlijk niks. De politie wil boeven vangen. Alles wat helpt die boeven te vangen, noemt de politie een succes.

Even voor wie niet de hele dag met een telefoon op zak loopt: als er iemand een greep in de kassa doet, als zich een verdacht persoon ophoudt in een woonwijk, als een peuter even een blokje is gaan fietsen, dan zet de politie Burgernet in. Als je aangemeld bent, krijg je op je mobiele telefoon een sms met de vraag of je uit wil kijken naar betreffend onraad.

Meestal krijg je vijf minuten later een tweede sms-je dat de actie afgerond is. Zonder succes. “Verdachten niet aangetroffen. Dank voor de medewerking.” We kunnen ons alleen succes herinneren van een verwarde mevrouw die zoek was, maar gewoon ergens in het café zat en van een peuter van 3 die een straat verder vrolijk rondfietste. Twee keer niks aan de hand dus. Was ook wel opgelost zonder Burgernet.

Beroving. Blanke man met muts op.

Overlopen. Blanke en getinte man. 15 jaar. Opoefiets.

Beroving, man met gele scooter, zwarte helm.

Medicijnen verloren.

Verdachte situatie in woonwijk. Twee getinte mannen gesignaleerd.

Vermoedelijke insluiping. Oude Mercedes in omgeving Schoolstraat.

Inbraak. Mannen flink postuur. Op fiets.

Overval juwelier. Dader blank, ongeschoren.

Allemaal niet gepakt of gevonden via Burgernet.

Ons komt Burgernet over als een razzia. De politie heeft zo half om half wat gegevens, ze verspreidt die via een medium waar je met korte zinnen zo veel mogelijk wil vertellen, en hoppa: iedereen zoekt mee en pakt alles wat er te pakken valt. Hoeveel ongeschoren lange mannen, gele scooterrijders, getinte mannen en Mercedesrijders zouden er op aangekeken zijn? Je kunt met Teeven aan de macht beter een onschuldige te veel pakken dan een schuldige laten lopen.

En vanwege twee vermiste jongens weten we hoe graag mensen helpen zoeken. Als ware het een attractie in het pretpark…

Deventer heeft nog geen Burgernet. Maar dat gaat er gauw van komen. Kampen krijgt het niet. De burgemeester: het systeem is te duur. De oplossingskans te klein. Over een paar jaar bestaat het niet meer.

Wij denken ook dat Burgernet niet zo lang zal bestaan De techniek maakt het mogelijk. Maar je hebt er niks aan. Tot die tijd proberen snuf en snuitje achter Burgernet nog zoveel mogelijk overheidsondersteuning – lees geld – te krijgen. Dus was Burgernet ook vorig jaar weer een succes.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.