boek over poolse vliegers voor zoon

Krzysztof Kowalkowski, de auteur van het boek over Alojzy Pawel Gusowski, overhandigde dinsdagmiddag persoonlijk een exemplaar aan burgemeester Piet Zoon. Zijn vrouw Elisabeth, een nicht van deze verongelukte Poolse vlieger, die in dienst was van de RAF, was daarbij aanwezig.

Het boek, in het Pools geschreven, kwam eind vorig jaar uit. Het echtpaar kwam naar Raalte voor een bezoek aan de familie Wassing. Vanaf de herdenking in 1985 hebben deze families nauwe banden met elkaar. Bij de herdenking op de begraafplaats aan de Westdorplaan op 4 mei van dit jaar vroeg Appie Wassing de burgemeester, of hij bij dit bezoek aan Raalte tijd wilde maken om een exemplaar van dit boek in ontvangst te nemen.

Dat wilde de burgemeester graag doen. Het toeval wilde dat deze bij de herdenking van 4 mei bij de graven van de geallieerden dieper in ging op de achtergronden van deze Poolse vliegers. En hetzelfde deed hij ten aanzien van de RAF vlieger uit Rhodesië, Charles Derek Erasmus. Hij had hun verhalen opgediept uit Raalte in oorlogstijd ’40-’45 van Richard Woolderink.

Dit was niet gepland, maar toen Appie Wassing na afloop de burgemeester sprak over de komst van de twee Poolse gasten van hem, sloot dit mooi op elkaar aan.

Voordat het boek werd overhandigd vertelde de burgemeester in het Nederlands en Engels hoe Raalte omgaat met het herdenken van onder andere de geallieerde vliegers. En dat hij juist dit jaar op 4 mei de Poolse bemanning benoemd had. Ook legde hij zijn Poolse gasten uit dat de burgemeester elk jaar met een klas langs de monumenten gaat, de Joodse begraafplaats en synagoge bezoekt.

Ook blikte burgemeester Zoon een beetje vooruit in de tijd. “We hebben met Appie Wassing en Richard Woolderink tijdens een voorgesprek voor vandaag enkele mogelijkheden bekeken om volgend jaar, of het jaar daarop, familie van de vliegers naar Raalte te halen. En waar de afstand dit niet mogelijk maakt, denken we aan het maken van een beeldverbinding. In elk geval iets waarmee we families van de vliegers heel direct betrekken bij onze herdenking.”

De familie Kowalkowski vertelde verder nog dat men heel blij was met alle hulp vanuit Raalte. Onder andere van Appie Wassing die contacten legde met Richard Woolderink, die op zijn beurt al het archiefmateriaal over deze crash beschikbaar stelde voor het boek. Ook vertelde ze dat de eerste druk van 1.000 exemplaren inmiddels geheel uitverkocht is.

Hoewel de titel de indruk geeft dat het boek over Alojzy Gusowski gaat informeert het over de gehele bemanning van dit toestel dat in de nacht van 19 op 20 juni 1942 onder Schoonheeten crashte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.