welke wetten wil jij afschaffen

Opinie – In België start nog deze maand een werkgroep die overbodige wetten en regels gaat afschaffen. Dat zou op zich niet lukken, maar de hulp van burgers wordt ingeroepen. En dan kon het wel eens zoden aan de dijk zetten.

Het initiatief lezen we in het Nieuwsblad, waarin ze ook een mooi artikel geven: Eén koe, of twaalf geiten of schapen, en 24 kippen, met stro en voeder voor een maand.’ Dat is wat een deurwaarder je bij een inbeslagname nooit mag afnemen, zo zegt nog altijd het artikel 1.408 van het Gerechtelijk Wetboek.

Nu is dat een geschiedeniswetje. Maar per jaar komen er in België 80.000 pagina’s aan nieuwe wetten bij. Allemaal nodig? Tuurlijk niet. En in Nederland is het niet beter.

Politici zijn bange mensen, en wantrouwend tegelijk. Daarom willen ze alles in regeltje en wetten vangen. Mooi voorbeeld van bang zijn is de Raalter VVD. Zijn er drie fietsen op het station gegapt, willen ze gelijk camera’s bij het station, en een ene moeite door ook in het centrum van Raalte en Heino.

Nu zijn die camera’s elders al wel eens geëvalueerd. Er is niet minder misdaad door ontstaan. En mensen in zo’n zone voelen zich juist onveiliger, want waarom hangen die camera’s er anders? In het centrum van Deventer hangen ze ook. Ieder weekend is er gedonder… Politici laten altijd alles onderzoeken en later er dure rapporten van maken. Maar met die onderzoeken doen ze niets. Kreule, raadslid in Raalte, denkt meer aan voorkeursstemmen, zodat hij volgend jaar herkozen wordt en weer vier jaar mensen bang kan maken.

Nee, als politici wetten moeten verminderen, krijgen we er meer. Een wet misschien die het oprichten van een verslavingskliniek moeilijk moet maken? Want dat blijkt nu zo maar te kunnen. Laat de burger maar mee helpen te strepen.

Welke onzinnige wetten en regels zouden er volgens jou weg kunnen? Wij zouden zeggen:

* bestemmingsplan buitengebied. Een burger is door dat bestemmingsplan aan handen en voeten gebonden terwijl een agrariër het ene na het andere lelijke gebouw mag neerzetten. Het houdt ook nieuwe activiteit tegen. En die zijn hard nodig. Want het platteland wordt steeds minder de werkplaats voor boeren. Geef de burger vertrouwen, hij verklooit het platteland niet.

* de strenge regels voor kamperen bij de boer, zouden we afschaffen. Er is nu een wet die zo iets zegt als dat je tien standplaatsen mag hebben en vijftien in de zomer. Waar zijn die getallen op gebaseerd? Met twintig man bij de boer is toch ook gezellig? Concurrent van een grote familie-camping wordt ie toch nooit.

* Waarom hebben we nog welstandscommissies? Zo’n commissie bepaalt de kleur dakpannen van je huis, kan geen enkel goed argument bedenken voor haar kleurkeus, terwijl je die dakpannen vergunningvrij mag vervangen voor welke kleur dan ook. Hoe zielig, of machtswellustig, moet je zijn, om in zo’n commissie te gaan zitten. En hoe weinig vertrouwen heb je in de burger als je die commissie in stand houdt, terwijl die wettelijk al niet meer nodig is?

* Europees aanbesteden? In de ban. Een overheid moet de kans krijgen met ondernemers uit eigen streek te werken.

* En het Koningshuis zouden we ook afschaffen. Of in elk geval terugbrengen tot een lintjesknippende familie die het ook wel met wat minder geld afkan.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.