wagenmans overleeft motie van afkeuring

.

Voorafgaand aan het debat slepen de oppositiepartijen de messen nog eens goed, maar het debat werd nooit een echt debat in de gemeenteraad van woensdagavond. Coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen hielden zich vooral stil tijdens het debat, waardoor de angel er snel uit was. Aanvragers van het debat, Lokaal Alternatief en VVD, hadden vooraf een lijst met 21 vragen opgesteld over het verdwijnen van het bewijsmateriaal tegen voormalig wethouder Ben Haarman.

“Het wordt nog gekker dan het al was,” zo omschreef Egbert den Daas de gang van zaken rond de aankoop, sanering en aansprakelijkheidsstelling voor de opruimkosten van de grond die de gemeente Raalte van voormalig wethouder Haarman kocht. “Onbegrijpelijk,” zo betitelde hij het verdwijnen van met name de pvc-buisjes. De buisjes zijn het hoofdbewijs in de zaak tegen de voormalig wethouder. Die buisjes zouden namelijk bewijzen dat Haarman weet moet hebben gehad van het reusachtige stortgat in zijn voormalige boerderijgrond.

Het ingelaste debat van de gemeenteraad over dit onderwerp, bracht niet het vuurwerk dat de oppositie gehoopt had. Stevige taal van Mathijs Perton, Alexander Kreule, Egbert den Daas en Ben Misha vonden weinig steun bij de coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen.

Het verdwijnen van de PVC-buisjes uit het stortgat aan de Heesweg was de angel in de discussie. “Dat je niet alle asbest bewaart, begrijp ik. Maar waarom zijn alle andere spullen niet bewaard?” vroeg VVD-raadslid Kreule zich af. Den Daas viel hem bij. “Het college had experts in moeten huren. Die kunnen zien uit welke periode iets komt. De schijn wordt gewerkt dat men de boel de boel liet.”

Coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen hielden zich vooral stil tijdens het debat. “We zitten hier om het maximale binnen te halen. Wij willen na afloop van de rechtszaak een gedegen onderzoek naar de hele procedure rond de Zegge, het liefst extern. Het gaat nu om het belang van Raalte,” stelde CDA-fractievoorzitter Elly van Steen. Dat beaamde Jan Schokker van Gemeentebelangen: “We willen een zo zorgvuldig mogelijk procedure volgen. Nu een debat over details lijkt ons onverstandig, zeker omdat de advocaat dat aangeeft.” Een debat over de details bleef dan ook uit.

Wagenmans liet weten “ontstemd” te zijn geweest toen hij hoorde dat alle bewijsmateriaal tegen Haarman afgevoerd was. De buisjes waren de enige materialen in het stortgat die mogelijkheid boden om de leeftijd van de vuilnisbelt terug te leiden. In eerste instantie ging men er zelfs van uit dat er helemaal geen leeftijd aan het stortgat te koppelen was. “Dat concludeerden we op basis van bevindingen van een gerenommeerd bureau, dat degelijk en deugdelijk onderzoek had gedaan.” Wel gaf de gemeente opdracht aan het bedrijf dat de sanering uitvoerde alert te zijn op eventuele datering, vandaar ook dat er foto’s werden gemaakt van de pvc-buisjes. Die foto’s dienen nu als het bewijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.