waar gaan we met salland naar toe

Vandaag starten we een rubriek over Salland. Geen geschiedkundig verhaal, maar meer een ‘huidige stand van zaken’ om vandaar uit naar de toekomst te kunnen kijken. Want het platteland gaat er snel anders uit zien. Minder boeren, dat is zeker. Maar wat dan wel? Andere bedrijvigheid? Toerisme? Natuur? Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland laat zijn licht dar over schijnen. Te beginnen met de gebiedsbepaling. Wat is Salland nou eigenlijk?

Op de lagere school in IJhorst ( aan de Overijsselse kant van de Reest) is mij geleerd dat Overijssel bestaat uit drie delen, te weten: Noord West Overijssel (ook wel de Kop van Overijssel genoemd), Twente en Salland. Ik vond het toen ook al lastig, is het nu Salland of Noord West Overijssel. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het dorp IJhorst zich bevindt in het gebied Salland. Onlangs bij de cursus ‘Leer mij Salland kennen’ is mij uitgelegd dat de Bisschop van Utrecht in de middeleeuwen er ook zo over dacht. Er wordt gesproken over het Drostambt Salland wat grofweg is gelegen tussen IJssel, Regge, Reest en Schipbeek, aldus Ewout ter Horst van de IJsselacadamie.

Bij de discussies over de Kracht van Salland (plan voor Salland) is het gebied Salland verkleind tot de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer. Rond het jaar 2000 bij het opstellen van het Reconstructieplan heeft de provincie Overijssel het gebied zo begrenst. Het Reconstructieplan is een plan om de problematiek die gepaard gaat met intensieve veehouderij in één keer grondig en integraal aan te pakken.

Vanaf 2007 heeft de provincie heel Overijssel opgeknipt in regio’s die allemaal hun eigen gebiedsgericht beleid ontwikkelen en uitvoeren. Nu kan gezegd worden dat als het gaat om het oplossen van de problematiek van de intensieve veehouderij het Reconstructieplan het gebied niet zo veel heeft opgeleverd, maar daar waar het gaat om samenwerking tussen de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer des te meer.

Er is ondertussen sprake van één Bestuurlijk Gebieds Overleg (BGO), één Aanjaagteam, één Plaatselijke Groep van LEADER, één landschaps-coördinator, één stichting Kostbaar Salland (voor groene diensten) en één proces voor het bestemmingsplan buitengebied. En ook voor wat betreft de interne bedrijfsvoering werken de drie gemeenten intensief samen. Het zijn niet alleen de gemeenten die op Sallands niveau zijn gaan samenwerken. LTO-Salland en de RABO-bank kiezen ook voor het schaalniveau van Salland en ook bij Salland Centraal is een duidelijke keuze gemaakt voor het Salland van de drie gemeenten.

Goed , dan noemen we het gebied van de drie gemeenten Salland, als dat maar niet betekent dat we geen oog meer hebben voor het Salland dat om ons heen ligt. Het is toch erg zonde om zo’n prachtig gebied als de Sallandse heuvelrug niet in Salland te hebben. En voor wat betreft mijn geboortedorp dat behoort nu plotseling volgens de officiële gebiedsindeling van de provincie Overijssel tot het gebied Noord-Oost Overijssel. Met die mogelijkheid heb ik vroeger nooit rekening gehouden.

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion en coördinator van de Plattelandswerkplaats Salland, g.lier@saxion.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.