twaalf procent heeft nog vertrouwen in politiek

Opinie – De ombudsman had al gewaarschuwd dat het niet goed ging met de opvang van vluchtelingen. Eerdaags zou het flink mis gaan. Nu ís het misgegaan. De staatssecretaris wil nu het beleid zelf verbeteren. Maar is Teeven niet schuldig aan moord met voorbedachte rade? Hij wist er toch van?

Bij de VVD meten ze met twee maten. Vóór de verkiezingen moesten criminelen harder aangepakt worden. Meer straf en minder begrip. Na de verkiezingen mogen criminele partijgenoten (zie ook Van Reij in Roermond) net iets meer, terwijl de partij in andere gevallen al van verdachten het spaargeld op slot wil zetten om er later schadevergoedingen en schuldeisers mee te kunne betalen.

Ook andere partijen weten wel hoe je het vertrouwen van de burger moet schenden, maar op de PVV na zijn die in hun beleid iets humaner. Daarom nemen we de VVD als voorbeeld. Als voorbeeld van waarom het vertrouwen in de politiek zo laag is.

Dat was zaterdag in het nieuws. Het belabberde Koningslied staat onder vuur, waarop Synovate onderzoek deed naar de populariteit van het koningshuis. Meer dan 70% (gemiddeld) van Nederland heeft er alle vertrouwen in dat het helemaal goed blijft gaan met Oranje. Lever dat, dan een President. Want een president is meer een politiek figuur. En het vertrouwen in de politiek staat op 12%.

Twaalf procent.

Ik ook wel logisch, want de dames en heren politici maken er ook wel een Janboel van. We werden vorige week (privé) geënquêteerd in verband met een afgewezen bezwaarprocedure bij de provincie. Ambtenaar Jan Uitslag (raadslid voor het CDA in Dalfsen) boorde ons zonder blikken of blozen een beloofde provinciale subsidie door de neus. In die enquête konden we onze grief alleen over de procedure kwijt. Niet over liegende ambtenaren die op papier staande afspraken weigeren na te komen.

Als de procedures maar kloppen. Dan kan iedereen zijn handen verder weer wassen in onschuld.

We waren bij de opening van Koe in de Kost. Zegt een oud-wethouder van Raalte dat het wel knap is zoiets unieks in een gemeente als Raalte van de grond te krijgen. En zegt een Gedeputeerde (dat is een wethouder op provinciaal niveau) dat hij toch eens gaat kijken waarom die procedures altijd zo lang duren.

Omdat de procedures volgens onbenullige richtlijntjes moeten, meneer de gedeputeerde. Beetje soepel in de regelgeving zijn en je bent van die lange procedures af. En meteen ook van de helft van je ambtenaren, want als je ons – jouw onderdanen – wat minder controleert (dan gaat het ook heus wel goed), heb je heel wat minder personeel nodig.

Jammer is ook de roep van Halbe Zijlstra (VVD) om de Eerste Kamer wat minder politiek te laten zijn. Die Kamer is namelijk voor te kijken of wetten goed in elkaar steken en of ze uitvoerbaar zijn. Niet om na de Tweede Kamer nog een keer weer het politieke debat inhoudelijk over te doen. Zijlstra heeft groot gelijk. Maar wanneer ging dat voor het laatst fout? In de nacht van Wiegel. De VVD-senator was er toen vanuit de Eerste Kamer hoogst persoonlijk voor verantwoordelijk dat het kabinet Kok II haar ontslag aanbood.

Het is eigenlijk wel een grappig gegeven. Gemeentehuizen, provinciehuizen, de Eerste en de Tweede Kamer: ze zitten stampvol ambtenaren die de hele dag controleren of de burger wel doet wat ie moet doen, of beter of de burger geen dingen doet die die niet mag doen. Politici geven daar opdracht toe, want die hebben een volledig wantrouwen in de burger.

En de burger? Twaalf procent heeft nog vertrouwen in de politiek.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.