sanering grond haarman kostte 315 mille

Dat heeft de gemeente Raalte vrijdagmiddag bekend gemaakt. Daarmee is ook gelijk de geheimhouding op die kosten opgeheven. Ook heeft de gemeente de chronologisch volgorde van de sanering en de procedure tegen Haarman openbaar gemaakt.

De aanleiding om de saneringskosten openbaar te maken is dat de onderhandelingen over een schikking stukgelopen zijn. Haarman wees het schikkingsvoorstel medio maart af. “We hebben daarom geen reden meer om het geheim te houden,” stelde Wagenmans vrijdagmiddag.

Wat de gemeente niet wil vertellen is de hoogte van het schikkingsvoorstel dat door hen werd gedaan aan Haarman. Dat bedrag was in ieder geval lager dan de 315.745 euro aan saneringskosten. “We hebben wat water bij de wijn gedaan, maar dat is altijd bij een schikkingsvoorstel,” aldus Wagenmans.

In eerste instantie probeerde de gemeente te schikken om de proceskosten te bedwingen. “En als we direct een civiele procedure zouden starten, bestond de kans dat de rechter de zaak terug zou sturen van: Probeer er eerst onderling maar uit te komen,” vertelt de wethouder.

Dat de PVC-buizen uit het stortgat (en de rest van de inhoud) is afgevoerd, ziet Wagenmans niet als een probleem. “We hebben getuigenverklaringen en foto’s. Er is uitgebreid gedocumenteerd, volgens ons is dat voldoende bewijs. We hadden de PVC-pijpen er wel graag bij gehad, maar het is niet cruciaal.”

Dat de materialen uit het stortgat afgevoerd zijn, kon Wagenmans vrijdag eenvoudig verklaren. “Op 15 juni werd de sanering afgerond, op 25 juni werden we daarvan op de hoogte gesteld. Toen was nog niet helder dat die buizen zo cruciaal waren. Eind juni werd pas bekend wat de codering op die buisjes betekende.”

De voormalige eigenaar van de grond strafrechtelijk vervolgen was onmogelijk. Dat is wel onderzocht door de gemeente, maar de zaak bleek verjaard. Daar is sprake van al een zaak meer dan 12 jaar na overtreding is gepleegd. “We kunnen de zaak niet verder terugbrengen dan 1989,” aldus Wagenmans.

Gemeenteraadsleden reageren opgelucht over het feit dat de geheimhouding op de stukken nu van de baan is. “Het is goed dat de informatie nu openbaar wordt,” stelt Arie van der Wilt van de PvdA. Elly van Steen meldt: “De CDA-fractie vindt dit een positieve ontwikkeling voor de burger maar ook voor de politiek. Transparant kunnen zijn en op behoorlijke wijze communiceren over de inhoud ieder vanuit zijn rol en verantwoordelijkheid en op het juiste moment.”

Wel hangt er gelijk een gevolg in de lucht. Verschillende partijen willen onderzoek naar de gehele aankoopprocedure van gronden voor de Zegge. “Deze CDA-fractie geeft bij herhaling aan dat we als de rechtszaak voorbij is, ongeacht de uitslag er een onafhankelijk onderzoek naar het dossier moet komen. Onafhankelijk onderzoek door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten,” stelt van Steen. Daar vindt ze steun van D66 bij: “Uiteindelijk zal er, wat D66 betreft, een onderzoek moeten komen over het hele Zegge dossier, waar dit een onderdeel van uit zal maken,” aldus Mathijs Perton.

Het lijkt er wel op dat de raadsleden voorlopig weinig los gaan laten over de zaak. “Wel vinden wij dat er op dit moment geen discussies moeten worden gevoerd die de kans op maximaal resultaat in de juridische procedure kunnen schaden,” stelt Jan Schokker van Gemeentebelangen Raalte. Van Steen onderschrijft dat: “Zolang de zaak onder de rechter is zal het CDA terughoudend zijn over de kwestie ,dit om het maximale resultaat te behalen qua vordering.”

Die vordering kan nog wel wat tijd in beslag nemen: Over 3 á 4 weken ligt er een dagvaarding bij de advocaat van Ben Haarman op de mat. De gerechtelijke procedure wordt naar verwachting tussen eind dit jaar en medio volgend jaar afgerond, maar bij een eventueel hoger beroep duurt dat nog langer.

Overigens beweert de gemeente niet bij dat Haarman de spullen zelf in de grond gedaan heeft. “Los van wie het gestort heeft, zijn wij van mening dat de heer Haarman daar wel verantwoordelijk voor is.”

Verschillende mensen hebben aangegeven dat ze de persconferentie van vrijdagmiddag bij wilden wonen. Dat mocht niet van de gemeente. Daarom hebben we het eerste half uur van de persconferentie opgenomen op video. Dat komt later dit weekend online.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.