rohda veel sterker dan heino op mooie clinic

Moeten winnen gold voor Rohda. Het team kan kampioen worden in de hoofdklasse en doorstoten naar de topklasse. Heino wilde winnen en moet na een aantal verloren wedstrijden zien aan te pikken bij de top in de tweede klasse. Grootste rivaliteit tussen Heino en Rohda bestaat uit het feit dat Rohda de naam heeft betere spelers uit de regio te plukken, dus ook van Heino, terwijl spelers van Rohda die buiten de selectie vallen, hun heil juist bij Heino zoeken.

Louis van Gaal vindt die rivaliteit geen enkel probleem. Bij aanvang van de trainingsclinic wakkerde hij die met plezier zelfs aan. Hij trainde Heino. Patrick Kluivert deed Rohda. Rohda stond in trainingspak te wachten op aanwijzingen. Heino in korte broek en speelshirt. Van Gaal: “Watjes, dat zijn het. Moet je dat nou eens zien, trainingspakken aan.” De stemming was gezet.

Tijdens de training deed Van Gaal er een paar schepjes bovenop. De spelers van Heino kregen het ene na het andere compliment. Maar hij pakte ze meteen ook stevig aan. “Zei ik niet dat je de bal moest inspelen in de rechtervoet? Ja? En waarom dan dat linkervoetje.” Of: “Hard inspelen, harder, nee geen stuiterballetjes.” En na een verkeerde bal van keeper Vastenavond (bij Rohda te licht bevonden, in Heino een vaste waarde): “keepertje, keepertje, keepertje”. Nee, dan de tweede keeper: “Klasse, meevoetballen. Daar hou ik van. Vermeer staat er bij mij niet voor niets in!”

Heinotrainer Marc Lobbert bleek lyrisch over Van Gaal. “Hij nam voor de clinic uitgebreid de tijd zich te informeren. En wat een verstand hij er van heeft. We spelen met Heino pressievoetbal, veel druk naar voren. Maar Van Gaal zei: waarom zak je niet wat in? Je hebt twee snelle buitenspelers, dan creëer je ruimte voorin.” Lobbert wilde er nog niet gelijk aan, maar de kans dat hij zijn mannen zondag met een andere opdracht het veld instuurt is niet gering. Lobbert: ”Moet je die opdracht ook zien. Continu coachen, steeds positieve opmerkingen, de hele tijd verschillende signalen, het spel gewoon stil leggen… De mooiste dan van mijn leven? Uhm, nou, ja, wel een van de mooiste ja. Tijdens het partijtje koos hij voortdurend de zijde van Van Gaal, om maar niets van zijn opmerkingen te missen. En vooral ook om voortdurend van mening te wisselen.

Kick Maatman van Rohda leek minder profijt van de clinic te hebben. “Ze doen een beetje dezelfde oefeningen die ik ook altijd doe…” Kluivert was trainer aan Rohdazijde. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal had in Salland nog een speler ontdekt die hij wel zo maar even naar FC Twente zou willen halen. “Maar Nick Marsman, die komt hier toch ook vandaan?”

Je hebt Van Gaal wel op bezoek, de trainer die het Nederlands elftal toevallig wel verjongt en nog geen punt heeft laten liggen. Een van de Rohdabestuurders: “Een vakman die overal zijn stempel op drukt. Toen we het programma doornamen van de clinic zei hij gelijk dat je wel kon zien dat daar geen voetbaldeskundige aan te pas was gekomen. Maar ja, hij was er natuurlijk ook niet alleen voor de clinic. Er moest ook een cheque overhandigd worden.”

En toen wij van Salland Centraal hem zeiden dat dat wel mooi was, dat hij als scheidsrechter die partij maar zo een beetje door liet lopen zonder ook maar een keer te fluiten, ging hij gelijk in de tegenaanval: “Hoezo?” “Nou, daar net protesteerde die spits daar, je floot niet, en het spel liep gewoon door.” “Juist ja, die speler wist zelf ook wel dat er niets aan de hand was. Dat zien die spelers zelf heel goed. Als je dan niet fluit – en dat doe ik dus niet – dan gaat het spel gewoon verder. Maar als ik wel fluit, dan heb ik dus wel wat gezien, en dan leg ik het spel wel stil. En ik kan je vertellen: ik heb dan meestal ook wel gelijk.”

Na de training speelden Heino en Rohda twee keer een kwartier tegen elkaar. Daar bleek het klasseverschil. Heino kwam er niet uit. Rohda zette continu druk, joeg de bal razendsnel af. Zelfs bij een mogelijke counter waren Heinose spelers iedere keer razend snel achterhaald door de veel snellere Rohdamannen. Voor rust kwam een Rohdaschot op de paal miraculeus de doelmond weer uit. Na rust hielp Rohda nog een aantal kansen vakkundig om zeep. Maar uiteindelijk werd het dan toch 1-0.

En zo was het een mooie voetbalavond, met hoog bezoek, een terechte winnaar en 20.000 euro voor het goede doel.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.