raalter foto uit 1976 wint fotowedstrijd

Dat die foto 37 jaar later met 546 stemmen verkozen zou worden tot de foto die het beste de sfeer tijdens het werken als een volunteer (vrijwilliger) uitdrukt had hij begin 1976 niet gedacht…

Begin 2013 riep het Kibbutz Volunteers Program Center in Tel Aviv alle oud-volunteers op mee te doen aan een internationale fotowedstrijd. Iedereen werd gevraagd foto’s in te sturen, die een goed beeld gaven van het werken als vrijwilliger in een kibboets. Richard Woolderink uit Raalte verbleef begin 1976 een kleine drie maanden in twee kibboetsiem in Israël. Eerst in Nirim, later in Ein Haslosha. Beiden grenzen aan elkaar en liggen vlakbij de Gaza-strook in de Negev-woestijn. Van zijn verblijf maakte hij vele foto’s. Grotendeels in zwart-wit, een deel in kleur. Iedereen mocht maximaal drie foto’s insturen.

De organisatie koos uit alle inzendingen vervolgens zestien foto’s voor de finale. Richard Woolderink behaalde met twee foto’s die eindronde. De winnende foto van Purim, waarop drie uit Nederland komende volunteers in een prima stemming verkeren naar het einde van dat feest, en een foto van een geïmproviseerde barbecue. In kibboets Ein Haslosha hadden jongeren en volunteers van deze kibboets en die van Nirim een barbecue georganiseerd. Als barbecue werd een oud onderstel van een bed gebruikt. Formaat circa 90 x 180 cm… Voor de broodnodige verlichting zorgde een traktor, die stationair draaide.

Vanaf begin maart konden de stemmen gegeven worden via de pagina van het Kibbutz Volunteers Program Center op Facebook. Elke ‘Vind ik leuk’ op een foto telde als stem. Door dit systeem kon ook iedereen maar één stem geven. Na opening van het stemmen stond de foto van Purim een tijdje op 80 stemmen, en de foto die een beetje de sfeer van de Blues Brothers weergaf op 150 stemmen.

Toen het stemmen op de foto’s een aanvang nam, plaatste Woolderink de foto’s op de Facebookpagina van Raalte Clopedie en vroeg Salland Centraal daar aandacht aan te geven. “Dat liep vanaf dat ogenblik echt als een speer. Meer dan 50% van de inmiddels meer dan 1.000 vrienden van Raalte Clopedie had duidelijk zin in een winnende Raalter foto. Binnen enkele dagen was de foto van Purim op de eerste plek gestemd. En bleef daar ook tot sluiting van de competitie op 30 maart staan.” Woolderink in een mail aan ons: “De aandacht via Salland Centraal heeft duidelijk succes gehad”. Hij gaat daarom ook dagelijks verslag doen van zijn reis via ons.

Kibbutz Volunteers Program Center heeft Richard Woolderink inmiddels uitgenodigd om op haar kosten deel te nemen aan een grote reünie van volunteers in Israël. Van over heel de wereld komen voormalige volunteers naar Israël, om daar van 3 tot en met 10 juni van dit jaar de sfeer weer eens op te snuiven. Het programma omvat onder meer een seminar over het leven in een kibboets anno 2013, een bezoek aan kibboets Deganya (de eerste kibboets), wild-water-varen op de Jordaan, een bezoek aan het noorden van het land (grens met Libanon – Syrië), drijven in de Dode Zee, het bekijken van archeologische opgravingen bij Beth Sean, en uiteraard een bezoek aan Jerusalem.

Na afloop van de reünie gaat Richard Woolderink nog enkele dagen terug naar zijn oude kibboetsiem Nirim en Ein Haslosha. In laatstgenoemde kibboets legt hij bloemen bij het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan Carlos Andres Mosquera Chavez uit Ecuador. De 20-jarige volunteer was op het werk op de aardappelvelden toen hij samen met een vriend werd beschoten door een sluipschutter vanuit de Gaza-strook. Carlos werd in de rug geraakt, en overleed korte tijd later.

,,Nadat ik bericht kreeg dat mijn foto had gewonnen, heb ik de organisatie doorgegeven dat ik de winnende foto opdraag aan Carlos. Sinds de mogelijkheid om als volunteer naar Israël bestaat trokken meer dan 350.000 jongeren van over heel de wereld die kant op. Bijna iedereen keerde veilig terug naar huis. Behalve Carlos. De toevalligheid dat ik naar die reünie ga, en dit trieste voorval met Carlos plaats heeft gevonden in de kibboets waar ik de mooiste tijd van mijn leven heb gehad, maakten die keus vanaf het start van de wedstrijd al duidelijk. Daar genieten van onze reünie zonder een moment stil te staan bij de andere kant van de werkelijkheid kon ik niet. De organisatie omarmde mijn voorstel meteen.

Momenteel is het plan om of geld in te zamelen onder de deelnemers aan de reünie om bloemen van te kopen voor Carlos, of dat iedereen de laatste dag van de reünie in Tel Aviv een bloem (of ander aandenken) koopt, en die inlevert om later te worden overgebracht naar Ein Haslosha. Hoe het ingevuld wordt, daar wordt inmiddels achter de schermen druk aan gewerkt, en er is overleg met diverse betrokkenen”.

De naam Ein Haslosha slaat op drie leden van de kibboets, die nimmer terugkeerden door een van de vele conflicten in dat gebied. Carlos Andres Mosquera Chavez is een van ons die eveneens niet terugkeerde…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.