raalte maakt saneringskosten openbaar

De gemeente Raalte maakt vrijdag de saneringskosten voor het stortgat op het land van voormalig wethouder Ben Haarman bekend. Dat is donderdagavond besloten. Leden van de gemeenteraad hebben donderdagavond besloten overleg gevoerd over de kwestie. Wat er exact is besproken wil niemand vertellen. “Geheimhouding,” roepen alle politici.

Verschillende bronnen rond het gemeentehuis vertellen dat in een persconferentie op vrijdagmiddag de saneringskosten openbaar gemaakt worden. Verscheidene politici deden echter knap schimmig over wat er donderdagavond besproken werd.

Wim de Hair van Gemeentebelangen antwoordde vertwijfeld op eenvoudige vragen. Toen we hem vroegen wanneer hij als raadslid op de hoogte was gesteld over het feit dat alle bewijsmateriaal tegen Haarman afgevoerd was, stelde hij dat hij daar nooit iets over gehoord had. Of het niet vreemd is dat hij dat niet wist, antwoordde hij “Weet ik niet.” Anderen stellen dat (tenminste de fractievoorzitters van) de gemeenteraad wel degelijk op de hoogte is gebracht: “Dat wisten de raadsleden zeker twee maanden geleden al.”

Naast het besluit over de openbaarmaking van de saneringskosten, heeft gemeenteraadslid Ben Misha donderdag flink op zijn donder gehad. Misha wordt er van verdacht informatie over de kwestie Haarman naar de pers gelekt te hebben, dat zou hem donderdag op een tirade van de burgemeester zijn komen te staan. Zowel burgemeester als Misha wilden hier donderdagavond niets over zeggen.

Burgemeester Zoon was donderdagavond na het overleg sowieso niet al te spraakzaam richting onze verslaggever. Op de vraag of hij een pittig gesprek met Misha had gevoerd, wilde hij niet antwoorden. Ook de vraag over de openbaarmaking van de saneringskosten ontweek hij. “Ik wil niet meedoen aan die spelletjes,” reageerde hij bits. Waarom de gemeente nu ineens wel de saneringskosten openbaar wil maken, wilde hij evenmin vertellen.

Afgelopen week meldden we dat alle materiaal uit het stortgat dat op het door de gemeente Raalte aangekochte land aan de Heesweg was afgevoerd. Inclusief het hoofdbewijsstuk: De PVC-buisjes met datumcodering.

De betreffende PVC-buisjes werden in het stortgat aan de Heesweg gevonden. Op die buisjes staan productiedata en daaruit blijkt dat Haarman al actief was op het boerenbedrijf toen die buisjes gemaakt werden. Eén van die buisjes is in week 23 van 1989 geproduceerd. Dat zou dus in moeten houden dat Haarman weet moet hebben gehad van het stortgat.

Toen de gemeente de grond in 2006 voor ruim 2,3 miljoen euro van Haarman kocht, was reeds bekend dat er vervuiling in de grond aanwezig was, echter niet in de enorme hoeveelheden die uiteindelijk werden aangetroffen. Bij de sanering van het perceel werd er een stortgat van 40 bij 12 bij 4 meter gevonden.

In het stortgat aan de Heesweg werden naast de pvc-buisjes en asbest, ook een fietsframe, brommeronderdelen, gewapende betonpalen, houten gebinten, een vat met daarin vermoedelijk opgedroogde verf en veel lege stikstofzakken aangetroffen. In totaal werd er uit het stortgat op het vroegere perceel van voormalig wethouder Haarman 1980 ton afval gehaald. Dat komt neer op 1320 kubieke meter. Haarman ontkent weet van het stortgat te hebben. Toen hij in september aansprakelijk werd gesteld voor de saneringskosten, besloot de wethouder af te treden om zich te kunnen verdedigen tegen de aantijgingen van de gemeente. Een schikkingsvoorstel van de gemeente wees hij af, waardoor de gemeente en de oud-wethouder nu lijnrecht op een rechtszaak af koersen.

Tot op heden hield de gemeente Raalte de saneringskosten onder de pet: ze zouden volgens de advocaat van Raalte de financiële positie van de gemeente kunnen schaden. Hans de Kort probeerde de gemeenteraad meermaals te overtuigen dat de kosten prima openbaar gemaakt konden worden, maar haalde telkens bakzeil. Ook wij van Salland Centraal probeerden op verschillende manieren achter de saneringskosten te komen, recentelijk nog via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Vrijdagmiddag, vermoedelijk rond 16.00 uur, komt de gemeente met de kosten naar buiten. De persconferentie waarop dat gebeurt is niet openbaar toegankelijk. Dat heeft de gemeente aan Rob Poelman, die er graag bij wilde zijn, laten weten. We proberen de conferentie te filmen vanmiddag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.