proef en beleef het aspergeseizoen in salland

Het aspergeseizoen is begonnen. Vorige week woensdag stak sterrenkok Jonnie Boer van restaurant De Librije de eerste asperges bij Ogink Asperges in Raalte. Dat was de aftrap voor een reeks evenementen die ‘het witte goud’ in de spotlights moet zetten.

Op 28 april is het tijd voor de welbekende Sallandse Aspergemanifestatie. Ook dit jaar staat Landgoed Den Alerdinck vol met aan de asperge gerelateerde producten. De manifestatie duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur.

De manifestatie is een combinatie van Sallandse streekproducten, kunst en volop genieten van het buitenleven. Snuffel langs ruim 45 kraampjes naar leuke spulletjes, geniet van diverse proeverijen, kom kijken naar een schaapherder die een kudde heideschapen over het terrein drijft en naar een demonstratie met roofvogels. Doe mee met workshops, wat dacht je van een aspergeschilwedstrijd? Ook is er gezellige live muziek van muziekgroep Fratelli. Koks van Hotel-Restaurant De Zwaan uit Raalte laten hun beste kunnen zien op het proefplein. Hier kan je genieten van diverse aspergegerechten. Van een heerlijk romige aspergesoep tot een smaakvolle specialiteit met asperges en… een goed glas wijn ontbreekt natuurlijk niet. Ervaar hoe de teelt van de asperge verloopt; Sallandse aspergetelers zullen jou hier alles over vertellen. Er is een aspergebed en diverse machines laten zien hoe de verwerking van de asperge tot consumptieproduct tot stand komt.

Natuurlijk kan je tijdens de manifestatie ook heerlijke verse Sallandse asperges kopen. Locatie: Landgoed Den Alerdinck, Den Alerdinckweg 1, Laag-Zuthem (bij Heino/Raalte. Entree: 3,50 euro (kinderen t/m 16 jaar gratis toegang) Gratis entree voor leden Rabobank Salland, download je entreebewijs op staging2.rabobank.nl/salland.

Smaakfietsroute voor het hele gezin

Voor het aspergeseizoen is een speciale fietsroute uitgezet. Deze zogeheten Smaakfietsroute bestaat uit twee fietsroutes via het fietsknooppuntensysteem; één vanuit Raalte en één vanuit Deventer. In de fietsroute staan de Sallandse asperges centraal. De routes leiden langs de Sallandse

aspergetelers waar tot en met 24 juni de Sallandse asperges zo van het land in de boerderijwinkel verkocht worden: verser kan het niet. De routes laten je kennis maken met de IJssel en het gastvrije Sallandse platteland, gecombineerd met enkele (culinaire) stops.

Tijdens het aspergeseizoen ontvang je een gratis kortingsbonnenflyer bij deze fietsroute. Wat dacht je van korting op de aankoop van asperges, korting op een aspergelunch, een gratis kopje koffie/thee, korting op entree voor een museum? De Smaakfietsroute kost 1,50 euro en is verkrijgbaar bij de VVV’s en Toerist Infopunten in Salland en in de webwinkel op staging2.sallandnatuurlijkgastvrij.nl.

Blijf op de hoogte via staging2.facebook.com/sallandaspergeland en via Twitter @SallandAsperge

Open dag van de aspergeboerderijen

Op zaterdag 25 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur ben je van harte welkom op de open dag bij de Sallandse aspergetelers. Je kan er van alles bekijken: van oogst tot consumptie en natuurlijk het proeven van de Sallandse asperge. Deelnemende bedrijven:

– Aspergebedrijf de Boerkamp, Oranjelaan 19, Diepenveen

– Tuinderij Veldink, Wetermansweg 10b, Diepenveen

– Aspergebedrijf Ogink, Overkampsweg 3, Raalte

– Van der Kolk Asperges, Hout Es 4, Oudleusen

– Aspergeboerderij Het Nijenhuis, Rheezerweg 127, Diffelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.