op drie van vier schoolpleinen mag je roken

Opinie – ‘Een op de vier schoolpleinen is al rookvrij’, was het persbericht positief ingezet. Het ging om een landelijk onderzoek. “Drie op de vier dus niet”, stond er niet bij, want zover zijn we nog niet. Nederland is nog in de contramine als het gaat om uitbannen van roken. Maar dat verschuift. Onze plattelandsjongeren lopen al niet meer stoer met een pakje zware Van Nelle, zichtbaar in de borstzak.

Om te zien hoe de vlag er bij hangt, is het altijd mooi de lijn verleden-heden-toekomst neer te zetten en te kijken hoe het in het buitenland geregeld is. Dat heeft een hoge voorspellende waarde. Maar meestal kijken we alleen naar de huidige stand van zaken in onze directe omgeving.

Die beperkte blik van hier en nu leidt naar discussies over de accijns die wegvalt als alle rokers zouden stoppen. De overheid mist dan miljarden geld. Heel cynische mensen halen zelfs als argument vóór roken aan, dat er anders zoveel extra ouderen zouden komen, dat de zorg dan niet meer te betalen is, want een op de vier rokers haalt de pensioenleeftijd niet. Hopeloze discussies die de juiste kaders missen. Want dat wegvallen van die accijns, dat vang je op door één nieuw gevechtsvliegtuig minder te kopen en tegen de tijd dat die dingen opgeleverd worden hebben we ze niet meer nodig omdat onbemande vliegtuigjes (drones) ze vervangen. En die toestroom van ouderen? Dat zijn wel gezónde ouderen.

Denken in het hier en nu levert verontwaardiging op als de rooklobby van politiek Den Haag blootgelegd wordt. Foei toch, wat een agressie. Kijk hoe de aangevallen minister Schippers (Volksgezondheid!) reageert. Alles behalve inhoudelijk. Of Schippers rookt weten we niet, maar op de foto op TabakNee.nl heeft ze wel een rokersgezicht.

Als we kijken naar landen om ons heen – dat doen we wel vaker, vooral als het in ons straatje te pas komt – dan zien we dat Nederland hopeloos achter loopt op rookbeleid. Giel Beelen kwam terug van een snoepreisje naar Kenia en die was helemaal flauw van het rookverbod dat overal gold. “Je mocht zelfs op straat niet roken.” En wie nog een weekendje New York wil doen: in Central Park en Time Square is het verboden te roken! Nederland loopt achter ten opzichte van de wereld, als we in het café komen, hebben we de indruk dat het oosten van het land weer achter loopt ten opzichte van het westen. Hier staan de asbakken nog vaak gewoon op tafel.

Verleden-heden-toekomst is ook een mooi vergelijk. Vanuit het heden naar vroeger kijkend, heeft een voorspellende waarde over de toekomst. 70-plussers komen uit de tijd dat roken nog gezond was. 60-plussers weten nog dat de meester voor de klas stond te roken. 50-plussers herinneren zich de rokerige overheidsgebouwen nog wel, boekje zoeken in de bieb met een sigaretje er bij. 40-plussers weten dat roken in de trein teruggebracht werd tot roken in aangewezen coupés. 30-plussers vinden het al gek dat je op bezoek vraagt of ze het erg vinden dat je een sigaret opsteekt. 20-plussers staan er versteld van dat je vroeger thuis gewoon een sigaret opstak.

10-plussers leven dus nog in een wereld waar drie van de vier schoolpleinen niet rookvrij zijn. En wij allen leven in een wereld waar de overheid, scholengemeenschappen, ziekenhuizen, grootwinkelbedrijven, je ontvangen met rokers die pal voor de entree hun nicotine binnenzuigen.

Wat zullen we daar over tien jaar raar op terug kijken.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.