oncologieverpleegkundigen op huisbezoek

Sinds kort bieden de oncologieverpleegkundigen van de Saxenburgh Groep consulten aan bij de mensen thuis. Dit is mogelijk geworden door een nauwe en vernieuwende vorm van samenwerking met Care for cancer. De zorg aan mensen met kanker zal hiermee verder optimaliseren.

De Saxenburgh Groep heeft afspraken gemaakt met de landelijke organisatie Care for cancer over de begeleiding van kankerpatiënten thuis. Care for cancer heeft een landelijk netwerk van ruim 55 oncologieverpleegkundigen die thuis consulten aanbieden aan mensen die getroffen zijn door kanker. Met informatie over allerlei praktische vragen bieden ze hulp, waardoor mensen beter hun eigen keuzes kunnen maken en mede daardoor de behandeling en de gevolgen van de ziekte beter kunnen doorstaan. Door de samenwerking van de Saxenburgh Groep met deze organisatie kan de oncologieverpleegkundige van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis nu ook op huisbezoek gaan bij de patiënt uit het eigen ziekenhuis. “Uit onze ervaringen blijkt, dat patiënten het erg op prijs stellen om in hun eigen omgeving een vertrouwd gezicht te zien vanuit het ziekenhuis, aldus Edwin Frenay van ’t Veen, programmamanager oncologie van de Saxenburgh Groep. Uitgangspunt bij de consulten thuis is het bieden van psycho-sociale begeleiding.

Janny Reurink, regieverpleegkundige oncologie in de Saxenburgh Groep licht toe: “Wat doet de ziekte met de patiënt en zijn directe omgeving. Dat is de basis van waaruit we begeleiding bieden. Dat kan heel breed zijn. Mensen zijn op hun eigen terrein, voelen zich veiliger, zij zijn de ‘baas’. Ik merk dat mensen dat prettig vinden. Hierdoor durven ze makkelijker andere vragen te stellen, bijvoorbeeld over pijnbestrijding of euthanasie.”

Zelf ervaart zij de huisbezoeken als een verdieping van haar werk. “Het biedt mij inzage in meer dan de patiënt alleen. Het geeft een breder beeld. Het kan heel verrassend zijn en dat maakt het erg leuk. De ondersteuning kan veel verder gaan dan alleen op oncologisch gebied.”

Ook de nazorg voor kankerpatiënten verbetert. Patiënten blijken juist daar grote behoefte aan te hebben. Dit kwam naar voren tijdens een nog lopend landelijk zorgverbeteringsproject EBCD (Evidence Based Co-Design), waaraan de Saxenburgh Groep – samen met nog drie andere ziekenhuizen in Nederland – deelneemt en waarbij ook de patiënten direct betrokken zijn.

Oncologiepatiënten ervaren het traject direct vóór en tijdens de behandeling als zeer hectisch. Na de behandeling valt de patiënt echter in een gat, zo leert de ervaring. Het inzetten van de oncologieverpleegkundigen in de thuissituatie, in gezamenlijkheid met Care for cancer, is één van de concrete verbeteringen die is doorgevoerd.

De Saxenburgh Groep en Care for cancer zijn ervan overtuigd dat de consulten thuis bijdragen aan verdere verbetering van kwaliteit van zorg en patiënttevredenheid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.