marienheems koekje heet keitje

Mariënheems Keitje wordt de naam voor het enige echte Mariënheemse koekje van bakkerij en buurtwinkel De Parabool in Mariënheem. Dat is vrijdag 5 april bekend gemaakt bij de Kruidentuin. Tegelijkertijd was ook de opening van de wandelroutes van Mariënheem, genaamd Ommetjes.

Rob Koggel, begeleider bij bakkerij en buurtwinkel De Parabool, legt uit waarom voor deze naam gekozen is. “We vonden het belangrijk dat de naam Mariënheem er in voorkomt. Het koekje wordt ook bij De Parabool-winkels in Broekland, Raalte en Schalkhaar verkocht. Daarom moet het wel duidelijk zijn waar het koekje vandaan komt. De Mariënheemse kei is echt een begrip in het dorp. Elk jaar wordt tijdens het Midzomerfeest de vrijwilliger van het jaar benoemd tot de Kei van Mariënheem. Daarnaast heeft het koekje wel iets weg van een keitje. Het is een pittig en vrij klein koekje. Qua smaak heeft het koekje raakvlakken met de speculaasbrokken die we altijd in de maanden november en december verkopen.”

De naam Mariënheems Keitje is verzonnen door mevrouw Ellenbroek. Zij deed mee aan de prijsvraag die De Parabool had uitgeschreven om een naam te bedenken voor het koekje. “In totaal heeft een man of dertig meegedaan”, vertelt Koggel. “Overigens hebben we nog wel even getwijfeld over de naam. Vooral de jeugd had een aantal keer de naam Marries ingestuurd, wat onder jongeren goed of uitstekend betekent. Uiteindelijk hebben we toch voor Mariënheems Keitje gekozen, omdat daar de naam van het dorp in voorkomt.”

De bakkerij komt met het Mariënheemse koekje, omdat ze net als bij de bakkerij van De Parabool in Broekland een plaatselijk koekje willen maken. Koggel: “Bij de bakkerij in Broekland worden de Broeklandse Mopjes gebakken. Vandaar dat we bij de opening van de bakkerij in Mariënheem hebben gezegd dat we een Mariënheems koekje gaan maken. Nu waren wij zover en hebben we een aantal weken geleden de prijsvraag uitgeschreven.”

Bij de bakkerij annex buurtwinkel in Mariënheem werken vijftien cliënten en vier begeleiders van De Parabool. De winkel opende op 3 oktober 2012 haar deuren. Met hulp van de gemeente Raalte en woningbouwvereniging SallandWonen nam De Parabool de bakkerij-winkel van de familie Westendorp over, die met pensioen ging. Zo bleef de winkel voor Mariënheem behouden, waar de inwoners van het dorp erg blij mee waren.

Een pakje Mariënheemse koekjes kost 1,75 euro en is te koop bij de verschillende winkels van De Parabool. Ook verwacht Koggel dat het koekje bij de koffie geserveerd gaat worden in de koffiecorner van De Parabool in het Kulturhus in Raalte. “Het koekje was al te koop onder de naam Mariënheems Naamloos Koekje. Nu komt het onder de naam Mariënheems Keitje in de winkel te liggen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.