kosten sanering blijven voorlopig geheim

“Wat het CDA betreft, houden we ons aan de gemaakte afspraak dat, zolang de zaak in behandeling is, we geen openbaarheid betrachten. Dit om te bewerkstelligen dat de advocaat optimaal zijn werk kan doen,” meldt Elly van Steen.

De coalitiepartner van het CDA, Gemeentebelangen Raalte, wil ook dat het onderwerp nog even wegblijft van de agenda: “We vinden dat we, in het belang van de burger, het advies van de advocaat moeten opvolgen. Als de rechtszaak achter de rug is moet uiteraard volledige openheid van zaken worden gegeven,” antwoordt Jan Schokker.

Ook de PvdA wil nog even wachten met het debat: “De afspraak is gemaakt dat, nadat de rechtszaak is afgelopen, een onderzoek zal worden gedaan naar de gehele gang van zaken rond de aankoop van deze grond. Daarbij is zowel door de PvdA als door het CDA aangedrongen op inschakeling van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING),” vertelt PvdA-fractievoorzitter Arie van der Wilt.

“Op dit moment loopt, zoals bekend de rechtszaak over de saneringskosten. De meeste dossiers zijn al openbaar, maar in elk geval één dossier nog niet. De reden daarvan is dat de advocaat van de gemeente adviseert dit nog niet te doen, omdat door de afwegingen die daarin worden gemaakt mogelijk de positie van de gemeente in de rechtszaak wordt geschaad. Dat laatste willen we uiteraard niet, en dat is dan ook de enige reden die het voor ons acceptabel maakt om de informatie nu nog niet naar buiten te brengen.”

Wel dicht Van der Wilt het initiatief van De Kort lof toe: “Het burgerinitiatief vinden we wel heel belangrijk: in de eerste plaats omdat de ondertekenaars net als wij vinden dat informatie openbaar moet zijn, maar daarnaast ook als een signaal dat het voor veel mensen onbegrijpelijk is dat deze informatie niet wordt gedeeld. Daarom hebben we (de meeste fracties in de gemeenteraad) er al bij het college op aangedrongen om, zolang de stukken nog niet openbaar zijn, in de pers in elk geval duidelijk uit te leggen waarom dat op dit moment nog niet kan.”

Ook D66 wil na afronding van de procedure alle openheid betrachten: “D66 wil dat, na afhandeling van deze zaak, de onderste steen boven komt over niet alleen dit perceel, maar de ontwikkeling van de Zegge VII in het geheel. Of dat met een raadsenquête moet of dat een bureau als BING ingehuurd wordt is nu nog niet relevant. De heer De Kort en anderen kunnen D66 er op afrekenen als wij hier niet voor instaan,” stelt Mathijs Perton.

Harry van Kampen van de SP en Egbert den Daas van Lokaal Alternatief willen direct openheid van zaken. “Ik ben van meet af aan voor openbaarmaking geweest,” stelt Den Daas. Den Daas deed in een raadsvergadering eerder al een voorstel om het volledige dossier openbaar te maken. De brieven waarin eerdere verzoeken van Hans de Kort afgewezen werden, konden niet op de steun van het raadslid uit Heino rekenen. “Eveneens zijn alle brieven van de raad aan de heer De Kort over dit onderwerp zonder mijn instemming verstuurd.”

SP’er Harry van Kampen wil dat het onderwerp wel op de raadsagenda komt: “Voor de SP fractie is het geen probleem om het op de agenda te zetten, immers de te korten moeten de inwoners ook aanvullen. Hans heeft dus ook steun van de SP in deze.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.