koe in de kost officieel geopend

Hartverwarmend was het, de opening. Een dikke honderd genodigden waren op de lunch genodigd in de koeienstal. Onder hen ook de overburen die tijdelijk in een van de grondulows wonen omdat hun boerderij vorige maand afbrandde. “Mooie vakantieplek”, constateerde een woordvoerder namens Campina: “Je kunt hier gewoon zien hoe gras melk wordt.” Die melk werd gereserveerd tijdens de lunch, zonder dat die ooit een fabriek had gezien.

Wethouder Wagenmans van de gemeente Raalte, oud-wethouder Jean Paul Gebben en gedeputeerde Theo Rietkerk roemden het doorzettingenvermogen van de familie Alferink, met dochter Loes voorop. Zes, zeven, misschien wel acht jaar zijn ze met het plan bezig geweest, vooral om alle overheidsseinen op groen te krijgen.

Gebben: “En het is knap als je dat in een gemeente als Raalte dan uiteindelijk voor elkaar krijgt.” Gebben was wethouder in Raalte toen de plannen ontstonden. Hij werd burgemeester in Renkum. Wagenmans nam zijn enthousiasme voor de plannen over en hield de ambtelijke molens op een juiste manier aan het draaien. Het ging niet snel, maar het ging. Gedeputeerde Rietkerk: “Toch maar eens uitzoeken waarom dat allemaal zo lang moest duren. Want juist in deze crisistijd moet je dit soort initiatieven toch omarmen?” Met ‘dit soort’ doelt hij op de overeenkomst van de plannen met het provinciaal beleid: toeristische en economische initiatieven die mensen naar het platteland halen, niet voor een dag, maar voor een langer verblijf. “Die mensen hebben allemaal de portemonnee bij zich”, weet ook Rietkerk. “En hoe meer we ze bieden, hoe langer ze blijven.”

De familie Alferink staat met de opening van de gronduwols nog maar aan het begin van haar concept. Uiteindelijk moeten er achttien stuks komen. Allemaal luxe bungalows die vanuit de grond lijken te komen. Als je er een wil huren, moet je al wel een beetje vooruit plannen. Want tot aan de zomervakantie is het zo goed als vol en ook voor de zomer zelf beginnen de boekingen binnen te komen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.