kap bedreigt bijzondere planten in sloot

De Haarbeltersloot, in vakjargon SV902 genoemd, loopt meest in de Oost-West richting en is in de jaren ’60 gegraven voor ontwatering van de Weseperenk en het Middelerveld. Omdat de gronden te droog werden is de sloot later verbreed en veranderd in een toevoersloot. Eén oever- aan de (hoofdzakelijk) noordzijde – is uitgevoerd als natuurvriendelijke oever. Waar de sloot grenst aan het bos op de Haarbelten heeft zich een bijzondere vegetatie ontwikkeld die samenhangt met stromend water en de zuiverheid van het water. Het IVN Wijhe-Olst heeft vorig jaar op deze plaats een inventarisatie van de plantenrijkdom uitgevoerd, en bijzondere planten aangetroffen zoals de Zwanenbloem en diverse soorten waterranonkels.

Maaiwerkzaamheden van het waterschap hebben, onbedoeld overigens, deze planten weggemaaid. Ook is het bij het maaien veel vis, die zijn schuilplaatsen zoekt in deze vegetatie, verloren gegaan. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft het IVN goede afspraken kunnen maken met het waterschap.

Nog onbekend is of er op meerdere plaatsen langs de betreffende sloot een dergelijke vegetatie voorkomt. Het IVN wil dit graag verder inventariseren. Gerrit Jansen uit Wesepe is hiervoor projectleider en zoekt extra hulp.

Het inventariseren zal plaatsvinden in de periode half mei tot half juni. Je hoeft geen uitgebreide plantenkennis te bezitten. Gerrit Jansen zorgt voor een gedetailleerde kaart en een tiental foto’s van waterplanten. De bedoeling is om in tweetallen over een afstand van ongeveer 3 km de aanwezige planten op de kaart te noteren. De klus kan in een paar zaterdagen worden geklaard, maar als je zelf met een tweetal bent is elke andere dag ook mogelijk.

Op kwetsbare plekken zullen daarna paaltjes worden geplaatst zodat de machinist weet dat hij/zij extra alert moet zijn. Je kunt je aanmelden bij Gerrit Jansen, Eikenweg 9, 8124RH Wesepe . Tel. 0570532186, E-mail: gerrit @a7s.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.